Efter två års arbete har ålgräsodlingar på havsbotten börjat ge resultat. Projektet, som är en kompensation för en ny hamnterminal, beskrivs som ett genombrott för metoden att plantera ålgräs.
Ålgräsängar kallas ofta för havets barnkammare eftersom de är så viktiga miljöer för fiskarnas föryngring. Dessutom bidrar de till bättre vattenkvalitet, skyddar stränderna mot erosion och lagrar stora mängder kol. Att återskapa ålgräsängar har därför setts som en viktig åtgärd under ytan, men den exakta metoden för att lyckas har varit okänd.
I Torslanda i Göteborg gjordes planteringar av ålgräs under 2019 och det har nu konstaterats ett positivt resultat. På sina håll är tillväxten uppemot tusen procent.
– Det är ett stort genombrott. Jag känner inte till någon plantering som fått bättre resultat än såhär någon annanstans, säger Edvard Molitor, hållbarhetschef på Göteborgs hamn.
Hittills har det planterats 4 300 kvadratmeter, men Göteborgs hamn har lovat att plantera 1,7 hektar. Det är så mycket som beräknas försvinna när de bygger en ny hamnterminal i Göteborg.
Läs även
• I sommar anläggs en rekordstor äng i Sverige – under vatten
• Ny studie visar hur vattenväxter bidrar till bättre vattenkvalitet
• De viktiga undervattensväxterna och hur de skadas av bryggor och båtar
• ”Havets barnkammare” har minskat med upp till 80 procent på Västkusten
Källa: Göteborgs Hamn