Gå till innehållet

Gamla gamar håller sig hemma

Gamar förändrar både sina "vänskapsband" och sina rörelsemönster när de blir äldre.

Gåsgamar lever runt Medelhavet, Mellanöstern och Indien. De ses ofta sväva på sina 2,5 meter breda vingar sökandes efter kadaver. När de hittar mat brukar de sova eller rasta i närheten och äta av kadavret under flera dagar. Dessa rastplatser blir därför ”informationsnav”, som signalerar till andra gamar om födokällor. Gåsgamarna följer sedan varandra till nya kadaver och bildar vänskapsband som hjälper dem att hålla sig uppdaterade om mat. Det är dessa sociala kontakter och gamarnas förflyttningar som forskare bakom en ny studie undersökt.

Yngre gamar rör på sig mer

Forskarna följde 142 gåsgamar i Israel under 15 års tid och de upptäckte att gamarna förändrade sin lojalitet med olika boplatser med ålder. Unga gamar återvände ibland till samma sovplats, men de tillbringade sällan två nätter på samma ställe. Mellan 5-10 års ålder tillbringade de ungefär hälften av nätterna på samma ”hemplats” och hälften någon annanstans.

– När de är gamla, från 10 års ålder och framåt, har de inte längre energi att vara ”ute och röra på sig” och återvänder konsekvent till samma plats. De som var äventyrliga vid 5 års ålder blev mer stillasittande vid 10 års ålder, säger Orr Spiegel vid Tel Aviv University.

Äldre gamar håller sig med nära vänner

Forskarna kunde även se att äldre gamar höll sig mest med sina nära vänner. Om en gam hade fem vänner som ung var de fortfarande fem när de blev äldre, men de tillbringade allt mindre tid med gamar utanför deras nära vängrupp. Äldre gamar tillbringade större delen av sin tid med sina nära vänner och deras rörelser blev mer rutinmässiga och följde så småningom ett förutsägbart mönster.

Resultaten stämmer överens med andra studier på andra arter som visar att djur med åldern blir mer trogna sina kända platser och rutiner.

– Vi kan visa att trenden att individer blir mer lojala mot samma platser med åldern inte beror på att de mer utforskande individerna dör tidigare och lever kortare liv, och att de äldre, mer stillasittande individerna lever längre liv. Individer ändrar faktiskt sitt beteende med åldern, och detta har sällan visats i naturen för långlivade fåglar på grund av svårigheten att spåra individer under så lång tid, säger Marta Acácio, försteförfattare och postdoktor vid Tel Aviv University.

Källor: Proceedings of the National Academy of Sciences och University of California

Mer att läsa