Fyra nya små naturreservat skyddar gamla skogar
I Örebro län har det bildats fyra nya naturreservat som kommer skydda höga naturvärden, biologisk mångfald, gamla träd och hotade arter.
Länsstyrelsen i Örebro län har bildat fyra nya naturreservat på sammanlagt 98 hektar. Totalt sett finns det nu 307 naturreservat i Örebro län.
– Dessa fyra nya naturreservat är ett viktigt steg för att skydda Örebro läns naturvärden och biologiska mångfald. Genom att bevara både skogs- och vattenmiljöer kan vi skapa långsiktiga förutsättningar för hotade arter att överleva och finnas kvar för framtida generationer, säger Lena Rådström Baastad, landshövding.
Hanstorpaberget, Örebro kommun, 41 hektar
Ett kalkrikt skogsområde med gamla träd vid Klockhammar nordväst om Örebro. Området är kuperat och på höjderna växer tallskog och i sluttningarna en grandominerad skog. Dessutom finns områden med lövskog vid ravinen vid Klockarebäcken. Hanstorpabergets naturreservat rymmer en rik mossflora, många marklevande svampar (exempelvis violgubbe, porslinsblå spindling och grangråticka) och flera rödlistade arter.
Lilla Strömtorpsskogen, Degerfors kommun, 36 hektar
Detta värdefulla skogsområde består främst av äldre barrskog men också äldre lövträd, främst björk, klibbal och asp. Den gamla, varierade skogen med mycket död ved gör att fåglar som tretåig hackspett, pärluggla, tjäder och järpe trivs här. Man kan även hitta vågig sidenmossa, stubbspretmossa, platt fjädermossa, gammelgranslav, brunpudrad nållav, rostfläck, rävticka, vedticka och blodticka.
Hammarskogsån, Lindesbergs kommun, 17,5 hektar
Hammarskogsån saknar vandringshinder och är omgiven av naturskogar. I ån lever den starkt hotade flodpärlmusslan, samt öring och lake. I skogarna kan den sällsynta och hotade hornfliksmossan hittas. Den är beroende av fuktiga, slutna skogar och en kontinuerlig tillgång på döda träd.
Vinterbron, Lekebergs kommun, 3,5 hektar
Även i Vinterbrons naturreservat finns flodpärlmussla, men även , öring, lake och stensimpa. Längs med vattendraget växer naturskogsartad barrblandskog och lövskog.
Källa: Länsstyrelsen Örebro