Enligt en ny granskning från Forensic Architecture och Greenpeace har det stora palmoljeföretaget Korindo bränt och avverkat regnskog i Indonesien sedan 2011. På bara fem år har 30 000 hektar avskogats. Bolagets skogsbruk är fortfarande FSC-certifierat.
Granskningen tar upp att Korindo förstört över 30 000 hektar regnskog på bara fem år och att den sammanlagda ytan som avverkats nu är uppe i 60 000 hektar. Dessutom ska Korindo enligt BBC ha begått övergrepp mot urfolks mänskliga rättigheter och köpt marken under hot från militär och polis, som inte kunde lova markägarnas säkerhet om de inte sålde till Korindo.
FSC:s (Forest Stewardship Council) egna rapport rekommenderade att Korindo skulle bli av med sin certifiering, men den rekommendationen förkastades av FSC:s internationella styrelse, som enbart begärt en fortsatt utredning. Något som miljöorganisationer menar “underminerar trovärdigheten hos FSC”.
FSC har också specifikt hävdat att Korindo inte ägnat sig åt att elda upp skogarna. Nu visar dock Forensic Architectures och Greenpeace Internationals undersökning att så var fallet. Med hjälp av satellitdata kunde granskningen visa hur avskogningen och bränderna skett systematiskt och inte kan ha uppstått naturligt.
Trots en lång rad rapporter om Korindos förehavanden de senaste åren är de fortfarande anslutna till FSC. I sin senaste uppdatering om Korindo skriver FSC att de “kommer fortsätta få uppdateringar i syfte att säkerställa att en trovärdig, tidsbunden och oberoende process är på plats och att synliga framsteg görs mot de åtaganden som fastställts”.
Under tiden rapporterar Human Rights Watch att utländska observatörer sällan tillåts undersöka hur markförsäljning och skogsskötseln går till i Indonesien.
Greenpeaces film om eldningen av skog i Indonesien:
Källor: Forensic Architecture, Greenpeace och BBC