Gå till innehållet
Före och efter SCA:s avverkning i Marktjärn.

Före och efter SCA:s avverkning i Marktjärn.

FSC-certifierat bolag avverkade skogar med höga natur­värden

Kampen för de aktuella skogarna hade pågått i fem år och det fanns inventeringar som visade på de höga naturvärdena i området. Trots det lät det FSC-certifierade skogsbolaget SCA avverka skogarna i vintras.

Sverige förlorar sina få kvarvarande gamla skogar i högt tempo. Den årliga arealen gammal skog som kalavverkats uppgick till mellan 200 och 400 kvadratkilometer under perioden 1985–2020. Under enbart dessa 35 år förlorade Sverige med andra ord upp till 14 000 kvadratkilometer gammal skog. Det kan jämföras med att Sveriges 30 nationalparker sammanlagt är 7 430 kvadratkilometer på land.

Skogen innan SCA:s avverkning.

I dagsläget har vi ungefär hälften så mycket gammal skog jämfört med för 100 år sedan, enligt Skogsdata 2023.

Ännu en gammelskog avverkat av FSC-certifierat bolag

Nu har ännu en gammelskog fallit, trots att det var ett FSC-certifierat skogsbolag som var inblandat. Det handlar om två skogar med höga naturvärden i Svarttjärnåsen och Marktjärn i Ånge kommun.

Skogen innan SCA:s avverkning.

Flera föreningar har kämpat för att bevara skogarna sedan 2019, som konstaterats ha höga naturvärden både av naturföreningar och i en oberoende naturvärdesinventering utförd av ett konsultföretag, men trots det avverkade FSC-certifierade SCA båda skogsområdena i vintras, rapporterar Skydda skogen.

– Att skrupelfria aktörer tillåts förinta uråldriga ekosystem och natur med höga naturvärden är bottenlöst beklämmande – en rå och banal ondska där man ger sig på djur och växter som inte kan försvara sig själva. SCA högg trots att en oberoende naturvärdesinventering kom fram till att båda skogarna var av nyckelbiotopsklass, det vill säga skogar med höga naturvärden. Enligt FSC-standarden får nyckelbiotoper inte avverkas. Vindkraftsbolaget var inte heller intresserat av att exploatera dessa två skogsområden längre på grund av deras höga naturvärden, säger Erland Lindblad, biolog.

Efter SCA:s avverkning.

Totalt hittades över 70 naturvårdsarter, varav 32 rödlistade arter vid Svarttjärnåsen och Marktjärn. Skydda skogen skriver vidare att vid Svarttjärnåsen fanns det “rödlistade arter i princip på varje kvadratmeter”.

Sålt som “ansvarsfullt virke”

Skogsbiologen Sebastian Kirppu frågar sig: “Om inte dessa skogar är nyckelbiotoper – vad är då en nyckelbiotop?”

– Nu har virket från Svarttjärnåsen och Marktjärn sålts som hållbart och ansvarsfullt producerat virke eftersom det är FSC-certifierat. Konsumenter som vill göra miljömedvetna val luras och förs bakom ljuset av SCA och FSC – detta är bedrägeri på hög nivå, säger Sebastian Kirppu, skogsbolog.

Efter SCA:s avverkning.

Båda skogsområdena har även behandlats i Mark- och miljödomstolen men där gick domstolen på Skogsstyrelsens linje om att SCA:s “förstärkta miljöhänsyn” var tillräcklig.

Källa: Skydda skogen

Mer att läsa