Det första svenska exemplaret hittades i Skåne 2007, sedan dess har den spritt sig till och etablerat sig på södra Öland och i Skåne. Nu har den även hittats på Gotland och i Halland.
Harlekinnyckelpigan är en effektiv skadedjursbekämpare som framför allt äter bladlöss. Därför har den sålts i delar av Europa sedan 1990-talet och är även tillåten i Finland under namnet “rovskalbagge”. Men förutom att äta bladlöss konkurrerar den också ut våra inhemska nyckelpigor och med fåglar genom att äta upp deras föda. Dessutom äter harlekinnyckelpigan även vissa sländor, blomflugor och fjärilslarver.
I Europa saknar harlekinnyckelpigor naturliga fiender och eftersom den tål vårt klimat sprider den sig snabbt.
– Jag betraktar den i klass med mördarsnigeln, säger biolog Lars-Åke Janzon, pensionerad jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.
Enligt Lars-Åke Janzon är harlekinnyckelpigan här för att stanna och det är näst intill omöjligt att stoppa en spridning.
– Men man ska redan nu ta död på varenda invid man ser. Den känns igen framför allt genom att den är större än den svenska nyckelpigan, säger Janzon.
Andra kännetecken är en något rundare form och att täckvingarna har ett veck någon millimeter från den bakre kanten.
Källa: Hallandsekot, SVT och Sydsvenskan