Det är sju år sedan “Konsten att fotografera fåglar och andra djur” släpptes. Nu är “version 2.0” här och Brutus Östling har inte hållit igen med det nya innehållet.
Sju år är lång tid i naturfotovärlden. På den tiden har tekniken i kameror utvecklats snabbt, åtskilliga naturfotografer har bytt kameramärke, drönare och kamerafällor har gjort inträde i internationella naturfototävlingar och naturfotoresor har exploderat i storlek och imploderat av en pandemi. Men framför allt har väldigt många fler hittat ett nytt intresse i naturfoto.
Det är inte konstigt. Naturfoto är en hobby som snabbt kan ge belöning i form av lyckat resultat, samtidigt som det kan ta många år att bli riktigt bra.
”Konsten att fotografera fåglar och andra djur version 2.0” ger en föredömlig genomgång av allt du kan tänkas vilja veta och även mycket du troligen inte hade en aning om att du kan behöva tänka på. Så mycket mer heltäckande än så här går det inte att skriva en bok om naturfoto och jag uppskattar verkligen att ambitionsnivån sattes så högt. Redan med förra versionen stängde Brutus troligen dörren för alla som hade en tanke på att skriva en bok om naturfoto. Med “version 2.0” blir det ännu tydligare.
Han går igenom hur man väljer rätt kamera och utrustning, det så viktiga ljuset, kompositionen, hur man rör sig och gömmer sig i naturen, alla tänkbara kamerainställningar och kreativa tips för att få till bra bilder. Allt får en detaljerad genomgång med ett ofta personligt berättande som gör läsupplevelsen långt mer levande än i de flesta instruktionsböcker.
En röd tråd av hänsyn
Det finns inget separat kapitel om att visa hänsyn i naturen, men det tas istället upp lite här och där. Det går heller inte att missa Brutus budskap vid en genomläsning. Bra naturfotografer stör inte djur i onödan. De lär sig att läsa djurens beteende på ungefär samma sätt som de lär sig att läsa av ljuset.
Bokens format för tankarna till en coffee table-bok. Både i vilka mått som används och det utrymme som fotografierna tillåts ta. En del bilder är kanske framför allt med för att framhäva och illustrera vad som står i texten, men bilderna utklassar trots det de flesta renodlade naturfotoböcker och är faktiskt köpvärd även för dig som mest vill njuta av vackra naturbilder. På köpet får du en väldigt djupgående guide till att bli en bättre naturfotograf.
Det finns många olika sätt att fotografera naturen. Vissa har en plan på en specifik bild som de jobbar med i veckor, andra har med kameran i naturen mest för att dokumentera det som dyker upp på en promenad. Oavsett hur du fotograferar lite större djur i naturen så innehåller boken något för dig. Makrofoto tas dock upp väldigt kortfattat så om någon vill skriva den ultimata guiden till att fotografera småkryp så är dörren fortfarande öppen.
Det mesta av innehållet passar även för nybörjare, men vissa stycken känns skrivna för folk som har den senaste och dyraste utrustningen på marknaden. Bra bilder sägs förvisso handla om fotografen snarare än utrustningen, men det hade varit kul med ett kapitel eller några stycken om hur man jobbar med en lite sämre utrustning. Det är trots allt en större utmaning.
Även alla vi som inte har den senaste tekniken har dock stor glädje av ”Konsten att fotografera fåglar och andra djur version 2.0”. Här finns så otroligt mycket innehåll och så många goda råd att den borde läsas av alla som har minsta naturfotoambitioner.