Klimatkrisen i Afrika får väldigt lite plats i media, trots att världsdelen drabbas hårt. Den globala klimatrörelsen Fridays For Future beslöt sig för att uppmärksamma frågan och bjöd in till en presskonferens. Med Greta Thunberg som dragplåster fick media från hela världen bland annat höra från klimatforskare att Afrika är i stor fara om inte den globala uppvärmningen stoppas vid två grader.
Under fredagen arrangerade Fridays For Future (FFF) en presskonferens i Stockholm om Afrikas situation i klimatkrisen. Med på länk var klimataktivisterna Vanessa Nakate (Uganda), Makenna Muigai (Kenya) och Ayakha Melithafa (Sydafrika), samt klimatforskaren Ndoni Mcunu från Sydafrika. På plats i Stockholm var Greta Thunberg och Ell Jarl från Fridays for Future i Sverige.
Greta Thunberg inledde presskonferensen med att berätta att det stora mediaintresse som finns för henne och för Fridays For Future är en plattform som de kan använda för att media ska lyssna på folk vars röster sällan hörs.
– Idag fokuserar vi på aktivister och forskare från Afrika. Afrikas perspektiv är underrepresenterat i media.
Skandal i Davos
Frågan aktualiserades och blev en världsnyhet nyligen under World Economincs Forum i Davos. Vanessa Nakate från Uganda har under lång tid demonstrerat i sitt hemland för att öka medvetenheten för klimatkrisen och för att få makthavare att agera. Hon var med under presskonferenser och möten i Davos och talade för Fridays For Future. Men när nyhetsbyrån AP publicerade en artikel om de unga klimataktivisterna klippte de bort Vanessa, när hon stod bredvid sina FFF-medaktivister Luisa Neubauer, Greta Thunberg, Isabelle Axelsson och Loukina Tille.
Det gjorde henne både ledsen och upprörd och hon skrev om det i sociala medier. Snart hade AP:s beslut fått en enorm uppmärksamhet när aktiva inom Fridays For Futures spred det i sina kanaler som når ut till miljontals människor. Uppmärksamheten ledde till att det skrevs artiklar om vad som skett, flera intervjuer med Vanessa Nakate publicerades och AP bad om ursäkt för hur de behandlat henne.
Vanessa Nakate berättar på presskonferensen att det var en jobbig upplevelse, men att det ledde till en viktig diskussion.
– Det är väldigt sorgligt att det hände, men det har satt fokus på problemet och jag är optimistisk. Jag tror att det kommer öka uppmärksamheten för aktivister i Afrika. Många har hört av sig till mig och vittnat om att samma sak hänt dem. Det här har pågått länge. Det finns så många aktivister som gör så mycket och det är frustrerande att de inte når ut. Internationell media fokuserar på västvärldens aktivister, men de borde fokusera mer på den globala södern. Det är viktigt att ta med historier från hela världen.
Börjar med fokus på Greta
Presskonferensen i Stockholm börjar med att TV4 riktar sin fråga till Greta Thunberg och undrar om hon ser det som ett problem att hon tar så mycket uppmärksamhet.
– Det tar bort fokus från andra. Jag är inte anledningen till varför vi är här idag. Vi borde fokusera mer på de andra deltagarna, svarade Greta Thunberg.
Därefter blev det, som Fridays For Future önskade, betydligt mer fokus på Afrika, de afrikanska klimataktivisterna och forskning om hur klimatkrisen drabbar världsdelen.
“Afrika är i stor fara”
Ndoni Mcunu, klimatforskare på Global Change Institute vid Witwatersrand University, har forskat på att utvärdera effekterna av klimatförändringarna och på hur en mångfald av grödor kan göra matproduktionen säkrare för afrikanska lantbrukare.
– Katastroferna är stora i Afrika. Det råder stor torka på flera håll, 20 miljoner människor befinner sig på flykt på grund av klimatförändringarna, 52 miljoner har svårt att få tag på tillräckligt med mat, det har uppmätts betydligt högre nattemperaturer än normalt och stormintensiteten i cykloner har ökat. Vi får inte gå över två graders uppvärmning. Då är Afrika i stor fara, berättar hon.
Orättvis behandling av Afrika
Det är inte bara i media som Afrika behandlas orättvist. Det gäller också i klimatkrisen. Hela världsdelen bidrar bara med ungefär 5 procent av världens utsläpp, men påverkas hårt av klimatkrisen.
– Globala nord måste hållas ansvariga. Ni kan inte förvänta er att vi i globala syd ska ta ett stort ansvar, säger Ayakha Melithafa, klimataktivist från Sydafrika.
De tre största klimatrelaterade hoten mot Afrika enligt Ndoni Mcunu är tillgång till mat, vatten och el. Det är redan nu en stor utmaning för jordbruket att hantera torka och översvämningar och det påverkar även tillgången till vatten. Elbristen märks regelbundet med att stora delar av elnäten släcks ned.
Svårt övertyga folk som lever med akuta hot
Flera av klimataktivisterna från Afrika vittnar om att det är svårt att övertyga folk även på hemmaplan om allvaret i situationen. Det nämns att utbildningsnivån inte alltid är så hög, att media fokuserar på andra saker och att intresset från makthavare ofta är svalt, men det finns också en annan viktig aspekt, som bland annat Ayakha Melithafa lyfte:
– Det är svårt att övertyga folk eftersom de är oroliga för många andra saker, som våld, fattigdom och hunger. Då är det svårt att fokusera på klimatförändringar. Folk fokuserar på det som påverkar dem mest i nuet och det är svårt att tänka på klimatkrisen när andra hot känns större.
Klimataktivisterna i Fridays For Future brottas delvis med samma svårigheter oavsett var i världen de lever: de försöker få media och makthavare att behandla klimatkrisen som den kris det är, men de har olika förutsättningar. När Greta Thunberg uttalar sig blir det rubriker. När Vanessa Nakate, Makenna Muigai eller Ayakha Melithafa säger något är det få som lyssnar. Men tillsammans hjälps de åt. Både med att sprida budskapet och genom att stötta varandra.
– Vi söker samma sak: att det ställs krav på ledare att ställa om. Greta försöker ge andra aktivister en röst och hon är en stor inspirationskälla, berättar Vanessa Nakate.
Greta Thunberg fortsätter:
– Det är inspirerande att märka att vi kämpar för samma sak. Media framställer oss olika, men vi stöttar varandra och kämpar tillsammans. Vanessa är min vän, så det var jobbigt att se vad hon fick vara med om.
Slutligen får klimataktivisterna frågan om hur de uppfattade 2019 för klimatrörelsen.
– 2019 var ett stort år för klimataktivister. Jag blev själv mer upplyst och det är därför jag är här. Jag vill passa på att uppmana fler att gå med i rörelsen, säger Makenna Muigai.
– Jag håller med. Det startades stora nya rörelser och det var en bra start. Jag tror att vi måste ta den här uppmärksamheten och använda den för att försöka skapa förändring, fortsätter Ayakha Melithafa.
– Jag tycker också att 2019 var ett stort år för klimatrörelsen. Många förstod vilken påverkan det har. Det ska inte få oss att backa. 2019 skapade vi uppmärksamhet. Låt oss göra 2020 till ett år av handling, säger Vanessa Nakate.
– Klimataktivister kommer inte att lösa detta. Vi gör bara detta för att försöka påverka folk med makt att göra något och för att sprida medvetenhet, poängterar Greta Thunberg.
– Vi är bara varningsklockorna som ekar forskarnas budskap, avslutar Ell Jarl.
Nästa stora skolstrejk för klimatet i Sverige är den 14 februari. Den 24 april är det en stor global strejk igen. Läs mer på Fridaysforfuture.se
Läs även:
• Över 15 000 forskare: Klimataktivisterna har rätt
• Miljöaktivism får ungdomar att må bättre
• Krönika: Miljöorganisationer gör långt mer än du tror
• Bilder från mäktiga klimatstrejken i Stockholm
• Krönika: Till och med anti-Gretarörelsen har blivit klimatmedveten
• Mina Arnqvist: ”Jag känner mig inte så hoppfull – jag är arg”