Shiant Isles i nordvästra Skottland är en av Europas viktigaste häckningsplatser för havsfåglar. Trots att invasiva svartråttor som äter fågelägg håller flera arter borta från öarna och lett till minskade fågelkolonier. Nu har ett projekt med att utrota råttorna inletts och i somras verkade för första gången stormsvalor häcka på öarna.
Tidigare levde ungefär 3600 råttor på öarna, som effektivt åt upp alla fågelägg de kom åt, vilket ledde till att allt färre havsfåglar häckade här. Med hjälp av ett utmanande utrotningsprojekt, som bland annat involverade att bo på de avlägsna öarna i fyra månader under vinterhalvåret, kan öarna snart bli betydligt fullare av liv.
LÄS ÄVEN: • Råttö har blivit fågelö
För första gången verkar nu i sommar stormsvalor häckat på öarna och när de anses helt fria från råttor, vilket beräknas ske i mars 2018 är förhoppningen att stormsvalor och mindre liror ska etablera sig på ön. Dessutom bör åtgärderna gynna öarnas övriga fågelliv som bland annat består av minskande kolonier av lunnefåglar (10 procent av Skottlands population), sillgrisslor, tordmular och tretåiga måsar.
LÄS ÄVEN: • Fågelön Sydgeorgien är äntligen fri från råttor
Att stormsvalor nu hörts på öarna för första gången i modern tid ses som en viktig framgång för projektet.
Liknande projekt med att utrota råttor från fågelöar har skett på många håll i världen och har visat sig väldigt framgångsrikt. Den numera råttfria Sydgeorgien har börjat återhämta sig efter att råttor minskat fågelpopulationerna med 95 procent och liknande program har räddat albatrosser och lett till den “största förbättringen för hotade arter i Australiens historia“.
LÄS ÄVEN: • Storbritanniens havsfåglar i fritt fall – myndigheterna undviker studier
Råttor är dock inte det enda hotet mot Storbritanniens havsfåglar. Den nationella fågelföreningen RSPB rapporterar om att läget är katastrofalt på många håll. Vissa öar har sett populationerna minska med 99 procent och de flesta forskare tror att klimatförändringarna bär skulden, men myndigheterna verkar inte vilja ta reda på orsaken.