Gå till innehållet

Förvärrad situation i Libanon – flytt­fåglar skjuts urskiljnings­löst

Miljontals fåglar skjuts under flyttningen och situationen har förvärrats på grund av situationen i området.

Att Libanon har stora problem med illegal jakt på fåglar har varit välkänt länge. Sverige har anordnat ungdomsläger för att försöka skapa uppmärksamhet kring och förändra synen på fågeljakten i området. Årligen dödas ungefär 2,6 miljoner fåglar i landet enligt en undersökning från Birdlife International 2015. Det är dock långt ifrån de över 5 miljoner fåglar som dödas årligen i Italien och Egypten. Även Syrien var värre enligt undersökningen, med nästan 4 miljoner skjutna fåglar årligen.

Men situationen i Libanon har förvärrats de senaste åren. Även om fågeljakt är förbjudet så har kontrollerna minskar kraftigt på grund av landets nuvarande styre, en finanskris och kriget längs gränsen mot Israel, rapporterar The Guardian.

Masskjutningar av fåglar postas i sociala medier

Den brittiska tidningen skriver att de hittar fullt av tomhylsor vid berget Terbol i norra Libanon där det varje år passerar mängder av flyttfåglar på låg höjd. Enligt representanter för Lebanese Association of Migratory Birds (LAMB) har också skjutandet ökat i samband med sociala medier och tillgången till högprecisionsvapen. Det postas många filmer från jakten i konton på exempelvis TikTok. När dessa filmer anmäls har Tiktok meddelat att det inte bryter mot det kinesiska företagets policy.

Michel Sawan, ordförande i LAMB, berättar för franska Observers att jakten är både urskiljningslös och meningslös.

– De skjuter på allt som flyger, stora som små fåglar. De skjuter på örnar, pelikaner, storkar och gamar bara för skojs skull. Dessa flyttfåglar är inte lämpliga att äta eftersom de lever av kadaver från döda djur. De äter ormar och gnagare och dricker förorenat vatten som gör dem giftiga för oss människor.

Han påpekar också att allt fler fåglar dör i jakten eftersom det används automatvapnen.

– Några av de fåglar som har dödats är nationellt skyddade arter, som tranor, örnar, smutsgamar och flera andra typer av rovfåglar. Om slakten fortsätter på det här sättet, två gånger om året, kommer vi inte att få se några fler fåglar i skyn. Och då talar jag inte bara om den libanesiska himlen, utan också om himlen över Europa och Afrika, säger Michel Sawan.

Källa: The Guardian

Mer att läsa