Gå till innehållet

Fortsatta varningar för bio­bränsle från skog

Kritiken mot att använda biobränsle från skog har varit konstant från forskare och naturorganisationer i många år.

I februari 2021 undertecknade flera hundra forskare och ekonomer ett öppet brev till EU, USA och flera andra länder. I brevet varnar de för att gå från fossila bränslen till biobränsle från skogar.

– Vi uppmanar er att inte undergräva både klimatmålen och världens biologiska mångfald genom att övergå från att bränna fossila bränslen till att bränna träd för att generera energi, stod det i brevet.

Ökad avverkning och större utsläpp

Undertecknarna skrev bland annat att förbränningen av träprodukter från skogar till och med ger upphov till mer koldioxidutsläpp än fossila bränslen eftersom det inte är lika effektivt. För varje kilowattimme värme eller el som produceras, kommer användning av trä sannolikt orsaka två till tre gånger så stora kolutsläpp till atmosfären jämfört med om man använder fossila bränslen.

– Era beslut framöver kommer att få stora konsekvenser för världens skogar. Om enbart 2 procent mer av världens energi skulle komma från trä, skulle man behöva fördubbla den kommersiella skogsavverkningen. Det finns tydliga bevis för att ökad bioenergi i Europa redan har lett till kraftigt ökade skogsavverkningar. Det uppmuntrar också tropiska länder att hugga ner mer av sina skogar, skriver forskarna i sitt brev.

Det var inte första gången en sådan varning utfärdades. 2018 skrev 659 forskare att EU:s biobränsledirektiv är förödande för klimat och biologisk mångfald.

– Även om skogar tillåts växa upp igen kommer trä som avverkas för att brännas öka kolmängden i atmosfären och den globala uppvärmningen i årtionden till århundraden även om träet ersätter kol, olja och naturgas. Det har många studier visat, skrev forskarna då.

2021 gick över 500 forskare ut och varnade för bioenergi från träd, en ny rapport kom fram till att biobränsle från skog ger högre utsläpp än kol och olja och senare samma år skrev 24 miljöorganisationer och 44 urfolksorganisationer ett öppet brev till EU-rådet och EU-kommissionen. De uppmanade då EU att bland annat “ställa sig bakom aktuell forskning och utesluta biomassa från skogen i förnyelsebardirektivet (Renewable Energy Directive)”.

Inte “förnyelsebart” på många årtionden

I en ny artikel i Nature lyfts fram att den ökade satsningen på biomassa drivs på av att EU ska öka andelen förnybar energi med 20 procent och då valt att satsa på träpelletsindustrin. Enligt en utvärdering spenderades det minst 6,3 miljarder euro i subventioner för träpellets enbart under 2021.

Att träpellets kallas förnyelsebart beror på att man räknar med att vegetationen som ersätter de träd som används av industrin ska kompensera för utsläppen. Allt mer forskning visar dock att så inte är fallet, eller att det flera årtionden eller århundrade innan det sker. Skulle vi ersätta kol med trä skulle det förvärra klimatförändringarna åtminstone till år 2100 enligt en studie från 2018.

– Vår slutsats är att det faktiskt förvärrar klimatförändringarna, säger studiens huvudförfattare John Sterman.

Året efter kommenterade Michael Norton, en av cheferna för miljöprogrammet vid EASAC-sekretariatet i Wien, biobränsle som ersättning för fossila bränslen så här:
– Användning av biomassa släpper ut ännu mer CO2 i atmosfären per genererad energi än till och med fossila bränslen.

Artikeln i Nature tar också upp att många av träpelletsfabrikerna, med sina stora luftföroreningar, placeras i samhällen som redan är utsatta och där en stor andel av befolkningen är fattig. Det har bland annat lett till att flera pelletsföretag tvingats betala miljonböter för sina föroreningar.

Källa: Nature

Mer att läsa