Fortsatt utbrett tjuvfiske av ål i Sverige
Det är inte tillåtet att fiska ål i Sverige utan speciellt tillstånd och i vissa vatten. Det är ett brott som kan ge fängelse, men det är en illegal verksamhet som verkar öka. Kustbevakningen får göra många insatser mot illegalt ålfiske och bara i år i Blekinge har ett 50-tal ålryssjor tagits i beslag av Kustbevakningen och tolv brottsanmälningar har upprättats.
Det är bara vissa yrkesfiskare som får fiska ål i specifika vatten i Sverige, men inför midsommar ökar efterfrågan på rökt ål på matbordet och Kustbevakningen utför kontroller i nära samarbete med Havs- och vattenmyndigheten.
– Fram till midsommar är det högsäsong för ålfisket, berättar Patrik Mathiasson, befälhavare på KBV 302. Resten av sommaren brukar vara lite lugnare till dess att fisket av blankål drar igång i början av hösten.
Många av de ungefär 50 ålryssjor som tagits i beslag i Blekinge i år har kunnat hämtas efter tips från allmänheten. Alla lagliga fångstredskap ska vara tydligt märkta så det är relativt enkelt att se om det är laglig eller illegal fångst. Hittar man omärkta fiskeredskap kan man kontakta Kustbevakningens ledningscentral (länk här) med position och kontaktuppgifter.
LÄS ÄVEN: • 600 000 ålar sätts ut på västkusten.
– Vi har inte möjlighet att vara överallt dygnet runt, därför är vi måna om att samarbeta och föra dialog med sport- och etablerade ålfiskare. Tillsammans kan vi minska det olagliga fisket och rädda den svenska ålen, avslutar Henrik Lindahl.
Sveriges och EU:s mål för den europeiska ålen är att 90 procent av all blankål, “som för närvarande naturligt skulle kunna produceras i svenska vatten”, ska överleva.
LÄS ÄVEN: • Hård kritik mot åldödande vattenkraft.
Det utbredda problemet med illegalt ålfiske sker trots att ålen är utrotningshotad. Delvis beror det på att många restauranger och privatpersoner fortfarande serverar ål.
Källa: Kustbevakningen