Fortsatt mängder av döda havsfåglar längs Nordsjön
I Sverige har det hittats ovanligt många döda havsfåglar de senaste åren. I Norge är läget ännu mer oroväckande.
I februari hittades hundratals döda sillgrisslor längs den svenska västkusten. I Norge är situationen ännu värre. Under vintern har tusentals döda sjöfåglar hittats längs den norska kusten och de flesta är sillgrisslor, rapporterar NRK. Precis som i Sverige verkar de ha svultit ihjäl. De har helt enkelt inte lyckats få i sig tillräckligt med mat. Liknande massdöd-händelser har historiskt sett hänt ibland då och då, men nu oroas forskare av att de händer oftare än förr och att det är fler än vanligt som dör.
– Det är naturligt att vissa fåglar dör under vintern, men det är ovanligt att det sker i så stora mängder. Det är också ovanligt att så många vuxna fåglar har dött. Det är dessa fåglar som skulle ha häckat och fört populationen vidare. Det här är något som vi definitivt bör ta på allvar, säger Alf Tore Mjøs, ornitolog och intendent på Stavanger Museum, till NRK.
Händer allt oftare
Martin Green på Svensk fågeltaxering håller med om att det är oroväckande:
– Det finns en oro även i Sverige. Det här händer ibland, men det verkar hända oftare. Det är nästan varje vinter nu. Det innebär att det bör vara fler individer som drabbats. Om det händer vart tionde eller tjugonde år så klarar populationerna det, men de får det allt svårare om det sker varje år.
Vad beror det på att det här sker allt oftare?
– Det verkar som att huvuddelen av fåglarna har varit svältande och i väldigt dåligt skick. Att det är ont om mat är troligen en av förklaringarna, men det kan också handla om att det är fler dagar med kraftiga vindar numera. Då får fåglarna svårare att hitta mat och det krävs också mer energi för fåglarna för att värma upp sig och förflytta sig. Det är troligen en kombination av de här sakerna.
Att det är ont om fisk för dem – har det också en koppling till den globala uppvärmningen och att fiskbestånden flyttar mot polerna?
– Ja, det är gissningsvis uppvärmning av haven som förflyttar fiskbestånden. Hur det slår mot fåglarna vet jag inte, men det är ett rimligt antagande att det påverkar dem. Men givetvis beror det också på hur fisket bedrivs. Mycket i våra hav är utfiskat eller påverkat av det kommersiella fisket.
Norska ornitologer är extra oroade av att det nu är vuxna fåglar som drabbas – vad säger du om det?
– Sillgrisslor och andra alkor lever länge och får få ungar. För att beståndet ska vara stabilt krävs hög överlevnad eftersom de bara får en unge om året, i bästa fall. Det är inte lika känsligt om ungfåglar dör, så länge vuxna sillgrisslor klarar sig och kan fortsätta få ungar. Så det här är oroväckande.
Läs mer om sillgrisslor
Sillgrisslan är mellan 40 och 45 centimeter lång och har ett vingspann på 60-70 centimeter. De blir omkring 30 år gamla, men rekordet ligger på 48 år och elva månader. De lägger sina ägg i maj och juni för att sedan ruva under en månad då både honan och hanen hjälps åt och avlöser varandra. I Sverige finns det sillgrisslor både på väst- och östkusten.