Fortsatt många vargar skjutna i nödvärn
Sedan den 1 juli 2013 är det länsstyrelsen och inte polisen som ska avgöra om en varg skjutits i nödvärn och dessutom har alla i ett jaktlag rätt att skydda en jakthund om den angrips av till exempel en varg. Redan i oktober hade nio vargar skjutits i nödvärn. Nu är antalet uppe i tolv skjutna vargar vilket är tre gånger så många som under hela 2012 och mer än det sköts sammanlagt under åren 2010-2012.
I fyra av dessa fall dödades varg som angrep får och boskap och i de övriga angrep vargarna jakthundar. En av vargarna var avkomma till invandrade vargar och en annan var alfahanne i ett revir, vilket kan ge problem för resten av flocken, enligt Stig-Åke Svenson som är chef på Länsstyrelsens naturvårdsenhet i Dalarna.
– I det fall jag tänker på har man skjutit alfahanen i reviret. Då förmår inte de andra vargarna att riva älg, utan de söker sig till mer lättdödade byten. Och då blir det ganska på en gång att de söker sig bynära och fångar rådjur. Folk upplever ju då situationen som att ja nu har vi fått vargar som är närgångna, säger Stig-Åke Svenson till Ekot.
Ett av de tolv fallen utreds av polisen, vilket innebär att länsstyrelsen ansett att just det ärendet ska skickas vidare. Innan den 1 juli hade alla ärenden gått till polisen, ett system som Svenska Jägareförbundet inte tyckte var bra.
– Framförallt så var det så när det här med automatik tidigare gick till polisen, att då inleddes med automatik också en förundersökning om grovt jaktbrott, vilket då ofta innebar att polisen beslagtog jägarens vapen. Det var flera fall där man inte kunde jaga mer på hela året, bössorna stod på polisstationen helt enkelt, säger Daniel Ligné.
Källa: Ekot