På bara 15 år har laxfångsten längs Japans norra kust minskat med hela 70 procent. Bakgrunden hittas i det snabbt försvinnande istäcket och den globala uppvärmningen som ger kaskadeffekter i Stilla havet och upp längs floder i Japan.
Vattnet mellan Sibirien och Japan har på sina håll värmts upp hela tre grader. Det är en av de mest uppvärmda platserna på jorden och det får konsekvenser. Istäcket har minskat med nästan 30 procent, eller över 180 000 kvadratkilometer på 40 år.
Det skapas dessutom mindre is i området och det får i sin tur en kaskad av effekter eftersom vattnet transporterar stora mängder syre, järn och andra näringsämnen ut i Stilla havet. Denna ström har nu försvagats och det förändrar förutsättningarna för liv i Stilla havet. En av de minst diskuterade och mest oroväckande effekterna av klimatförändringarna enligt forskare som Washington Post pratat med.
– Vi kallar Okhotsk-havet för norra Stilla havets hjärta. Men Okhotsk-havet värms snabbt upp, tre gånger snabbare än det globala snittet. Det får hjärtats kraft att försvagas, säger Kay Ohshima, arktisk oceanograf vid Institute of Low Temperature Science på universitetet i Hokkaido.
Bland annat laxbeståndet drabbas eftersom laxarna är känsliga för varma vatten. Washington Post har pratat med fiskare som fått se sina fångster minska från mellan 21 och 52 ton per dag 2012 till sex ton om dagen 2019 och försämringen har pågått länge.
Det i sin tur får konsekvenser för livet på land eftersom laxarna går upp i floder för att leka och där blir mat åt björnar och skapar ett viktigt näringstillskott till ett helt ekosystem.
Det snabbt smältande istäcket får stora konsekvenser över stora ytor.
Läs även:
Källa: Washington Post