Gå till innehållet

Försvaret motarbetar naturreservat

Flera fall den senaste tiden visar hur svenska Försvarsmakten försöker stoppa och upphäva naturreservat på olika håll i landet.

I Stockholm har länsstyrelsen beslutat att upphäva delar av Lovö naturreservat för att totalförsvaret vill utvidga sin verksamhet i området. Sammanlagt omfattas 25 hektar åkermark och skogsmark som kommer att bebyggas eller göras till hård yta och därmed förlora sina naturvärden. Dessutom kommer området stängslas in och göras otillgänglig för allmänheten.

I sitt beslut skriver länsstyrelsen att “det omgivande kulturlandskapet bedöms påverkas negativt” och att “verksamhet medför risk för påtaglig skada på riksintresse för kulturmiljövården Lovö-Drottningholm”.

Regeringen ser inga hinder med miljöfarlig verksamhet i naturreservat

Ett annat fall gäller länsstyrelsen i Västerbotten som vill bilda ett naturreservat i Kinnbäcksfjärden mellan Piteå och Skellefteå. Området anses behöva skydd för att bevara ett artrikt kust- och skärgårdslandskap med många ovanliga och rödlistade djur- och växtarter. Men Försvarsmakten överklagade beslutet. De vill kunna använda ett skjutfält i området och anser att naturreservatet kan hindra deras verksamhet.

Försvarsmaktens överklagan avslås dock av regeringen, rapporterar Folkbladet. Romina Pourmokhtari skriver i beslutet att naturreservatet inte hindrar Försvarsmaktens “miljöfarliga verksamhet på
platsen vare sig i nutid eller i samband med eventuella framtida tillståndsprövningar rörande skjutfältet”.

Uppsala: Naturreservat “hotar” utvecklingsplaner

I Uppsala län motsätter sig Försvarsmakten ett nytt naturreservat vid Tunåsen, rapporterade UNT tidigare i år. Det är det enda friluftsområde som finns i de norra stadsdelarna av Uppsala och det är ett väldigt populärt område, men Försvarsmakten vill inte ha ett naturreservat där eftersom det kan “hota framtida utvecklingsplaner” av F 16.

Ett militärfordon kör över Revinge hed 2013.

Ett militärfordon kör över Revinge hed under Regementets Dag 2013.

Skjutfält bidrar till hög biologisk mångfald

Samtidigt som Försvarsmakten på flera håll motsätter sig skydd av natur så bidrar de också till hög biologisk mångfald. Många av Försvarsmaktens övnings- och skjutfält har höga naturvärden eftersom militärövningarnas störningar av marken håller det öppet på ett sätt som påminner om det äldre jordbrukslandskapet. Dessutom har de ofta använts under lång tid (ibland i flera hundra år) och är opåverkade av modernt jord- och skogsbruk.

– Våra övnings- och skjutfält är en avgörande resurs för att utbilda våra krigsförband. Ett långsiktigt hållbart användande av dem är därför viktigt för att säkerställa förutsättningar för arméns tillväxt. Dessutom är dess naturvärden en del av det land vi har i uppdrag att försvara, säger övningsledare Stefan Pettersson vid Skaraborgs regemente 2022.

Ett examensarbete som undersökt den biologiska mångfalden vid skjutfältet i Torhamns udde kom fram till att den militära verksamhet som bedrivits i området de senaste 100 åren “med stor sannolikhet bidragit till att bevara de unika naturvärden som finns där idag”.

Källor: Länsstyrelsen i Stockholms län

Mer att läsa