Första reservatet för kaskeloter – havens “kolhjältar”
Önation skapar reservat större än hela sin landyta för att skydda kaskeloter.
Landet Dominica, som bara är 750 kvadratkilometer stort, ligger i Västindien. Utanför landets kust finns ett viktigt område för ett stort bestånd av ungefär 500 kaskeloter, uppdelade i 35 familjegrupper. Här ska det bildas ett 800 kvadratkilometer stort skyddat område för att valarna ska kunna äta och kalva i fred. I området blir det förbjudet med kommersiellt fiske, men tillåtet med viss valsafari från avstånd och i begränsad mängd.
Valexperten Shane Gero, grundare av Dominica Sperm Whale Project, berättar för CBC att kaskeloterna inte bara har en viktig roll i havens ekosystem, de är också viktiga för klimatet.
– Det som händer är att djuren äter bläckfiskar i djuphaven, 850 meter under ytan i beckmörker. Sedan kommer de upp till ytan och bajsar. De befruktar i princip havets ytvatten. Enbart den här arten hjälper oss att bekämpa klimatförändringarna genom att binda överflödigt kol i haven. Så vi bevarar ett lokalt samhälle här för att agera kolhjältar för vår räkning, kan man säga, säger Shane Gero.
Bajset vid ytan gynnar planktonblomning, mikroskopiska växter och djur som lever på vattenytan.
Världens kaskeloter har minskat i antal från 2 miljoner till 800 000 och drabbas framför allt av att bli påkörda av fartyg, fastna i fiskeredskap och att påverkas av utsläpp från jordbruket.
Läs även
• Natursidans artiklar om kaskeloter
• Unik händelse: Flock kaskeloter på västkusten
• Naturfilm: Djuphavsexpedition får närkontakt med kaskelot
Källa: CBC