Gå till innehållet

Första nya delstats­parken i USA på tio år

Kalifornien har fått en ny delstatspark, som visar besökarna hur området såg ut innan det moderna jordbruket.

Parken har döpts till Dos Rios, “två floder” på spanska, eftersom den bildats där floderna Tuolumne och San Joaquin möts i dalen San Joaquin. Målet med reservatet har varit att återställa flodslätten till hur det såg ut innan det moderna jordbruket orsakade stora miljöförändringar i form av bland annat grundvattenbrist och vandringshinder i vattendragen. Hittills har 647 hektar återställts, men ytterligare 202 hektar ska återupplivas.

Förutom att låta vattnet återvända och bre ut sig i området har även flodstranden återställts och över 280 000 träd har planterats. På så sätt kommer området kunna hantera klimatkrisens allt vanligare översvämningar och gynna dricksvattnet och möjligheterna att bevattna jordbruket.

En park med många fördelar

Dessa insatser kommer gynna arter som prärietrana, buskkanin, prärievråk, kungslax och regnbåge. Dessutom får mängder av flyttfåglar en viktigt rastplats längs sin flyttväg.

– Öppnandet av Dos Rios förändrar spelplanen. Det ger invånarna i San Joaquin Valley en vacker destination vid floden där de kan komma ut och ägna sig åt rekreation, i en del av delstaten där det finns få sådana platser. Det är också en ny modell för en park med flera fördelar som också minskar översvämningsrisken för lokala samhällen, ger en tillflyktsort för lokalbefolkningen under värmeböljor och återställer den naturliga miljön i Central Valley till förmån för det lokala djurlivet, säger Wade Crowfoot, Secretary of California Natural Resources Agency.

Det är den första delstatsparken som skapats sedan Eastern Kern County Onyx Ranch State Vehicular Recreation Area öppnades i november 2014.

Källor: NPR och California State Parks

Mer att läsa