Första fyndet på 66 år av hjort med huggtänder
Den märkliga kashmir-myskhjorten, som har två rejäla huggtänder, har setts till för första gången på 66 år. Ett danskt team upptäckte hjorten 1948, men nu har forskare återigen lyckats hitta det skygga och hotade djuret på de oländiga skogssluttningarna i nordöstra Afghanistan.
Det har gjorts fem fynd nyligen och bland annat hittats en ensam hane, samt en hona med en unge. De var dock så skygga att forskarna inte lyckades fotografera dem. För att kashmir-myskhjorten ska överleva menar forskarna att deras livsmiljöer måste skyddas. Det skulle även gynna områdets lite mer kända invånare – snöleoparden.
Wildlife Conservation Society jobbar aktivt i regionen och i april utlyste regeringen i Afghanistan ett nytt naturreservat på nästan 11 000 kvadratkilometer. Förhoppningsvis kan det leda till bättre förutsättningar för hjorten.
Kashmir-myskhjorten är hotad på grund av minskande levnadsmiljöer, men också eftersom dess doftkörtlar är väldigt värdefulla på den illegala marknaden med ett pris på upp till 360 000 kronor per kilo.
Myskhjorthanens huggtänder används inte för att äta kött utan för att duellera mot andra hanar under brunsten.
Läs mer:
• Positiva nyheter om naturen.
• Artiklar om utrotningshotade arter.
Källa: WCS