I Norge har 1400 vildrenar slaktats för att hindra smittan från att spridas och 17 av dem bar på den dödliga neurologiska sjukdomen CWD. Nu har det första fallet även upptäckts i Finland, av en annan variant av sjukdomen.
När sjukdomen CWD, eller avmagrandesjuka, upptäcktes i Norge beslöt regeringen att hela vildrensstammen i Nordfjella-området skulle slaktas för att stoppa spridningen av den fruktade sjukdomen. När det avslutades i slutet av februari meddelade Norge att det var framgångsrikt.
LÄS ÄVEN: • Klartecken för att skjuta 2000 vildrenar i Norge för att hindra smittspridning
– Vi är antagligen det tryggaste landet i världen just nu på att veta omfånget av detta. Vi har tagit 35 000 prover på olika hjortvilt de senaste två åren. Det är en enormt hög kartläggning, och vi har inte funnit CWD av den typ som vi har haft i Zon 1 i Nordfjella någon annanstans, säger Norges lantbruks- och matminister Jon Georg Dale till Ekot.
I Sverige råder ökad kontroll av döda och sjuka hjortdjur i gränslandet mot Norge och även om inte Sverige drabbats ännu så har nu en variant av CWD upptäckts i en självdöd, 15-årig älgko från Kuhmo-regionen i Finland. Det är första fallet någonsin i vårt östra grannland.
LÄS ÄVEN: • Fruktad sjukdom upptäckt hos hjortdjur i Norge – kan få enorma konsekvenser
Enligt Sylvie Benestad vid Norwegian Veterinary Institute är CWD-smittan som hittades i Finland av en annan sort än den som drabbade vildrenarna i Norge. Det handlar snarare om en variant som kan uppträda spontant hos älgar och som också upptäckts hos flera älgar i Norge.
– Det finns ingen anledning att tro att det här är relaterat till CWD-fallen i Nordfjella, säger Sylvie Benestad.
Precis som i Norge finns det vildren i samma område som CWD-smittan upptäckts och renskötare säger till Yle att de är oroliga för utvecklingen. Det är dock, enligt Finnish Food Safety Agency (Evira), ingen fara för människor att äta hjortkött.
Källor: Sveriges Radio, Yle och Norwegian Veterinary Institute