Gå till innehållet

Första återfynden av utsläppta atlantstörar

Nu vet vi hur det gått för de första atlantstörarna i Sverige på över 100 år.

I projektet Störens återkomst släpptes det sommaren 2024 ut 95 atlantstörar i Göta älv. Det var en milstolpe för ett storskaligt försök att återinföra denna uråldriga art som varit utdöd i Sverige i över 100 år. Fiskarna försågs med akustisk telemetri, som innebär att sändare på fiskarna skickar ut unika ljudsignaler. När fiskarna passerar mottagare som placerats utmed Göta älv och Nordre älv ges en signal så att forskarna kan följa rörelsemönstret på varje individ.

– De 22 fiskar vi nu lyckats hitta har vi dock lokaliserat manuellt från en båt. 16 fiskar har hittats mellan Lilla Edet och Kungälv, två mellan Kungälv och Nordre älv och ytterligare två mellan Kungälv och Göta älv, varav en alldeles utanför Göteborgsoperan. En fisk hittades död utanför Marstrand. Den 28 augusti fångades en stör i Langesund som sedan släpptes ut – på en dryg månad hade den alltså simmat en imponerande sträcka ända upp till Norge!

Ledtrådar och uppskalning av långsiktigt arbete

Planen framöver är att skala upp utsättningen samtidigt som datan från den första gruppen ger ledtrådar om hur utsättningarna bör göras. Borde de släppas ut när de är yngre eller äldre? Hur kommer atlantstören påverka bottenfaunan och fisksamhället i Göta älv?

– Atlantstören är något av en ekologisk ingenjör som bökar och syresätter botten. Hur miljön kommer att påverkas är något tre biologistudenter ska göra ett examensarbete om, berättar Johan Höjesjö.

Härnäst kommer projektet också skapa en egen uppfödningsanläggning med målet att sprida ut ungefär 1 000 störar om året i älven. Hittills har fiskarna hämtats från Tyskland.

– Att etablera en stabil population kommer dock att ta åtminstone 50 år. Så det här är ett långsiktigt arbete, påpekar Johan Höjesjö.

Fakta om atlantstör

Bakgrund: Fanns förr längs stora delar av den svenska kusten och i många älvar. Utrotades någon gång under 1900-talet.
Ålder: Kan bli 130 år gammal. Förökar sig och leket i älvar. Lever som ung kvar i älvarna tills de utvecklat resistens mot saltvatten. Vandrar sedan ut i haven och återvänder först när de är könsmogna vid 12 till 17 års ålder.
Storlek: Gamla individer kan bli över fyra meter långa och väga över 300 kilogram.
Föda: Äter maskar, kräftdjur, blötdjur, fiskar och växtdelar.

Källa: Göteborgs universitet

Källa: Göteborgs universitet

Mer att läsa