Minst 15 nya arter funna i hotad natur
I akut hotad regnskog på Madagaskar har minst 15 nya skalbaggsarter hittats enligt en ny studie från Naturhistoriska riksmuseet.
Förr var regnskogarna utbredda på den artrika ön utanför Afrikas östra kust. Numera har stora områden omvandlats till grässavanner och förlusten av tidigare naturområden har fått stora konsekvenser för landets växt- och djurliv. Läger är så pass allvarligt att forskare nyligen publicerade en studie i Nature som varnar för att en våg av artutrotningar kommer att ske i Madagaskar om inte omedelbara bevarandeåtgärder sätts in. Det är särskilt allvarligt i ett land som har en så unik natur. 90 procent av arterna som lever här finns inte någon annanstans på planeten. Men över hälften av Madagaskars däggdjur är hotade och 98 procent av landets lemurer är hotade.
Några timmars resa från huvudstaden Antananarivo finns dock rester av de gamla höglandsskogarna kvar. Det är i dessa områden som tre olika områden inventerats efter vattenlevande skalbaggar av forskare från Naturhistoriska riksmuseet, i samarbete med forskare från Antananarivo Universitet och Uppsala universitet. Det visade sig att alla tre skogsfragmenten innehöll minst 15 obeskrivna arter av dykare, virvelbaggar, grävdykare och vattentrampare.
Det här visar att de kvarvarande skogsfragmenten har ett mycket högt bevarandevärde.
– Det var spännande att vi kunde hitta så pass många nya arter inom ett relativt litet område. För mig var det en överraskning att dessa skogsfragment var så unika i sin artsammansättning samtidigt som de är mer eller mindre okända, säger Johannes Bergsten vid Naturhistoriska riksmuseet som var handledare åt Tolotra Ranarilalatiana vid universitetet i Antananarivo.
Forskarna gjorde också jämförelser med vilka arter som fanns i de vattendrag som rinner genom den avskogade grässavannen och kunde då se att dessa områden hade betydligt fler vattenskalbaggar som lever som generalister. Det vill säga arter som är vitt spridda, tåliga och som kan klarar sig i många olika miljöer.
Gräsmarkerna blir allt större och de gamla skogarna allt mindre när de bränns för att bli risplantager eller träkolsproduktion. Nu har det dock inletts ett projekt för att rädda området tillsammans med bland annat föreningen Rädda regnskog och den lokala organisationen Association Vahatra. Man har exempelvis skapat 19 kilometer brandgator för att hindra eld från att sprida sig in i skogarna med höga naturvärden. Dessutom drivs det upp lämpliga, inhemska träd och planteras ut för att återbeskoga området.
– Det här visar att de kvarvarande skogsfragmenten har ett mycket högt bevarandevärde. Om de sista tusen hektaren från ett område försvinner finns en överhängande risk att ett stort antal arter utrotas för alltid. Vattenlevande skalbaggar är bara en modellgrupp vi har tittat på. Mönstret av unika och oupptäckta arter är troligen detsamma för många djurgrupper, säger Johannes Bergsten.
LÄS ÄVEN:
• 98 procent av lemurer nu hotade
• Tamkatter hotar lemurer på Madagaskar och har ett oväntat ursprung
• Stor framgång för världens mest sällsynta and
• Tre nya grodarter upptäckta – Mini mum, Mini scule och Mini ature
• Fiskerättigheter i Madagaskar sålda till kinesiska bolag i märklig jätteaffär
Källor: Naturhistoriska och Ecology and Evolution