Gå till innehållet

Forskare vill ha rapporter om djurungar för att justera jakttider

Har du sett en familj bävrar? Eller får du kanske besök av rävungar i sommarstugan? I sådana fall kan du hjälpa forskare och i slutändan minska risken att ungarnas föräldrar skjuts under en känslig tid.

Det nya forsknigsprogrammet vid SLU vill undersöka vad som händer med våra vilda djur när våren kommer allt tidigare. Numera kommer våren 3-4 veckor tidigare än för 50 år sedan. Däggdjuren försöker tajma så att de får sina ungar när vegetationen är som mest näringsrik eftersom det då finns som mest bytesdjur och är lättast att hitta mat åt ungarna. Men vad händer med djuren om de missar denna tid? Och bör i sådana fall jakttiderna ändras så att inte föräldradjur skjuts medan ungarna fortfarande är beroende av dem?

Av etiska skäl är målsättningen att jakt inte ska bedrivas under störningskänsliga perioder såsom reproduktionstider.

Naturvårdsverkets rapport från december 2023

Skicka in bilder

För att ta reda på detta vill forskarna ha medborgarnas hjälp. Om du har bilder på familjegrupper eller ungar av rödräv, grävling, skogsmård, iller, fälthare, skogshare och bäver så är forskarna mycket intresserad av att få dem skickade till sig via ett enkelt formulär.

– Vi vill bland annat veta när ungarna föds och hur länge de stannar hos sina föräldrar. Och nu hoppas vi på hjälp från allmänheten. Den som ser en familjegrupp eller unga individer av dessa djur kan skicka bilder via vårt enkla webbformulär, säger Cecilia Di Bernardi, forskare på SLU.

Bilderna kan till exempel komma från viltkameror som sätts upp i skogen, men annars tipsar forskarna om att ge sig ut i skymningen. Då är det störst chans att få se bäver, grävling, räv och deras ungar. Tänk dock på att inte störa djuren och att inte vistas så nära deras gryt/bon. Det är en känslig tid för djurlivet under sommaren. Mård och iller kan ses på dagen – mård ofta i skogsområden och iller på ängar.

Uppdrag att undersöka jakttider

Bakgrunden till utlysningen är att Naturvårdsverket har ett regeringsuppdrag att se över jakttiderna minst vart sjätte år. Senaste uppdateringen visade att dagens jakttider kan vara baserade på underlag som är föråldrade och att det bland annat bedrivs jakt på harar och bäver medan de första kullarna föds. Detta innebär en risk att lakterande honor skjuts från sina ungar.

– Generellt kommer det vara extremt utmanande att visa att det sannolikt inte finns några direkta, negativa effekter av om en förälder försvinner, skriver Naturvårdsverket i sin rapport.

Tim Hofmeester, miljöanalyskoordinator på SLU, kommenterar rapporten så här:

– Rapporten visar att dagens jakttider baseras på flera decennier gamla data från begränsade delar av landet, trots att tidpunkten för ungarnas födsel och oberoende varierar med latituden. Dessutom kan tajmingen ha påverkats av klimatförändringarna sedan undersökningarna utfördes.

Källor: SLU och Naturvårdsverket

Mer att läsa