Det går väldigt dåligt för den globalt hotade revmantan. Men nu har forskare åtminstone hittat en plats där de frodas.
Den upp till fem meter breda revmantan (Mobula alfredi) ingår i familjen örnrockor och är internationellt rödlistad som “sårbar” av Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Den beräknas ha minskat med upp till 49 procent de senaste 87 åren. På många håll i världen har den utrotats lokalt eller minskat kraftigt på kort tid. Det beror dels på riktat fiske, men också på att de fastnar som bifångst i utrustning från industriellt fiske av tonfisk.
Revmantor förökar sig väldigt långsamt. De blir inte könsmogna förrän de är 13-17 år gamla och föder då bara en unge vartannat till vart sjätte år efter en dräktighetstid på drygt ett år. Det är en av de långsammaste reproduktionstakterna av alla hajar och rockor. Det gör också att det tar väldigt lång tid för dem att återhämta sig om de minskat i antal.
Edy Setyawan vid University of Auckland’s Institute of Marine Science, är en av forskarna bakom en ny studie som lägger fram bevis för att arten ökar i antal på åtminstone en plats i världen. Ögruppen Raja Ampat i Indonesien är det stora positiva undantaget. Området är väl skyddat och övervakat med hårda regler för fisket och det har gett effekt. Mellan 2009 och 2019 ökade antalet revmantor markant med i snitt 3,9 procent per år i ett området och 10,7 procent i ett annat.
Förutom att de födde fler ungar och fler överlevde varje år kom också fler revmantor till platsen eftersom det varit gott om plankton i området. Exakt hur många revmantor som finns i världen är oklart, men en uppskattning är mellan 16 000 och 18 000 individer varav minst 5 000 i Maldiverna och minst 3 500 i Indonesien.
För att vända utvecklingen för arten menar forskarna bakom studien att det behövs fler hårt skyddade marina reservat och restriktioner för fiskeutrustning som långlinor och garn. Skyddade havsområden är inte bara viktigt för rockor. Det är också avgörande även för klimatet enligt en studie från 2022.
Läs även:
• Stora skyddade havsområden i Seychellerna med ny metod
• Film bevisar att rockor kan alstra höga ljud
• 172 procent fler hajar och rockor akut hotade på 5 år
• Ny forskning: Rockor är rekord-dykare
• Mikroplaster allt större problem för valar, hajar och rockor
• Marina reservat med fiskeförbud gynnar fiske i närområdet
Källor: University of Auckland och Frontiers in Marine Science