Gå till innehållet

Forskare chockade över Antarktis försvinnande istäcke

Antarktis har de senaste åren drabbats av allt fler extrema och historiska händelser kopplade till klimatet och det kommer bli allt vanligare. I år är istäcket så mycket mindre än snittet 1981-2010 att det saknas en yta större än hela Grönland.

– Jag började forska på Antarktis för 30 år sedan. Då var inte det här relevant över huvud taget. Förvånad är ett sätt att uttrycka det på. Chockerad är ett annat, säger Martin Siegert vid University of Exeter.

Han har tillsammans med ett forskarteam nyligen publicerat en studie i Frontiers in Environmental Science om konsekvenserna av allt mer extrema händelser kring Antarktis efter den senaste tidens värmeböljor. Deras upptäckter kan sammanfattas med att vi kan räkna med att det kommer ske en allt snabbare issmältning som kommer leda till översvämningar längs världens kuster.

Siegert nämner som ett exempel att temperaturen i mars 2022 i östra Antarktis var 38,5 grader varmare än normalt. Om ett liknande rekord skulle slås i London under sommaren skulle temperaturen vara över 60 grader. Nu höll sig temperaturen den aktuella perioden fortfarande under noll grader Celsius, men issmältningen under varmare delar av året går allt snabbare.

Ett Grönland av is är borta

Ett annat exempel är det extremt låga istäcket 2023. Jämfört med snittet 1981-2010 är det i år minst 2,4 miljoner kvadratkilometer mindre is runt Antarktis. Det är en yta större än hela Grönland eller fem Sverige.

Antarktis istäcke. Den gråa linjen är snittet 1981-2010. Den blåa linjen är 2023.

Nu varnar Siegert och hans team för att Antarktis kan komma att förlora sin nedkylande förmåga och istället bli ett “element” för planeten, vilket skulle fördjupa klimatkrisen ytterligare.

– 2023 är (återigen) ett år av extremer. Under normala år täcks Södra ishavet runt Antarktis vid den här tiden på året av cirka 17 miljoner kvadratkilometer havsis, vilket motsvarar ett område på ungefär 63 Nya Zeeland, men i år bevittnar vi en häpnadsväckande förlust av ett område på cirka nio Nya Zeeland. År 2023 är bokstavligt talat helt uppåt väggarna. För 15 år sedan sa James Lovelock, medförfattare till Gaia-hypotesen, “njut av livet medan ni kan: om 20 år kommer den globala uppvärmningen att slå till”. Han kan ha legat fem år fel, säger Mario Krapp, miljö- och klimatdataforskare vid GNS Science – Te Pū Ao, som inte var inblandad i studien, i ett uttalande.

De extrema händelserna kommer troligen leda till kaskadeffekter som kan vara svåra att greppa. Högre temperaturer i havet runt Antarktis får troligtvis krillen att minska kraftigt i antal, vilket kommer få många valar och andra marina djur att svälta eftersom krill är en förutsättning för många arters överlevnad. Redan nu hittas allt fler döda sälungar runt Antarktis, stora kolonier av pingviner har fått katastrofala häckningar och antalet fiskar i haven har minskat kraftigt.

Läs även

Antarktis ekosystem drabbas när pingviner minskar i antal
Issmältningen nu fem gånger snabbare än på 90-talet
• 60% färre hakremspingviner sedan 1970-talet
• Katastrofal utveckling för pingviner – krav på skyddat område
• Därför är det så viktigt att skydda Antarktis hav
• Allt större industriellt krillfiske hotar Antarktis ekosystem

Källor: Frontiers in Environmental Science, New Scientist och The Conversation

Mer att läsa