Förlust av skogar hot mot ödlor
Mellan 2001 och 2022 förlorade världen skogar motsvarande tio Sveriges yta. En ny studie visar att det även drabbar normalt sett värmeälskande arter som ödlor.
Ödlor är växelvarma. De använder sig av omgivningstemperaturen för att reglera kroppstemperaturen och söker sig till varma platser för att värma upp sig och till skugga för att kyla ned sig. Här i Sverige innebär det till exempel att solupplysta slänter mot söder brukar vara en bra plats att leta efter årets första ödlor på våen (läs Natursidans guide till ödlor).
Det är också många ödlor som lever i varmt klimat. I takt med att den globala uppvärmningen fortsätter kommer en del växelvarma djur, framför allt i kallare områden, kunna vara aktiva längre perioder om året, vilket skulle kunna leda till att de får lättare att överleva.
Men klimatkrisen och den globala uppvärmningen är på väg att göra temperaturen alltför hög för många ödlearter. I en studie från 2010 uppskattade forskare exempelvis att 54 procent av ödlepopulationerna i Mexiko skulle vara utrotade år 2080 på grund av att de inte kommer kunna anpassa sig till den snabbt uppvärmda planeten.
Behöver även skugga och träd
På många håll söker sig ödlor till skuggande skogar när det blir för varmt.
– Det som är riktigt intressant med ödlor är att de bara behöver kunna röra sig en kort sträcka runt trädstammen för att komma till ett helt annat klimat och en helt annan livsmiljö. Dessa mikrohabitat är särskilt viktiga när vi tänker på hur vi modifierar vår naturliga miljö och fattar beslut om bevarande, säger Keith Musselman, biträdande professor vid institutionen för geografi och CU Boulder’s Institute of Arctic and Alpine Research.
Nu visar Keith Musselman och hans kollegor i en ny studie att i takt med att jorden förlorar allt mer av sina skogar så får ödlorna allt svårare att anpassa sin temperatur. Inte mindre än 84 procent av Nordamerikas ödlor kommer påverkas negativt av kombinationen avskogning och klimatförändringar. I slutet av århundradet beräknas ödlornas aktivitetstid minska med hela 34 procent. De har helt enkelt en tredjedel mindre tid på sig att leta föda, hitta en partner och ta hand om sina ungar. Särskilt stor kommer effekten vara för ödlor som redan lever i varma miljöer.
Påverkar hela ekosystem
Förutom att det drabbar ödlor kommer det också troligen ge så kallade kaskadeffekter i ekosystemen eftersom ödlor är en viktig del av nästan alla ekologiska system.
– Vår forskning understryker sambandet mellan trädtillgång och populationens överlevnad och tillväxt, och förespråkar därmed skogsskydd och integrering av mikrohabitat i bevarandestrategier, särskilt mot bakgrund av klimatförändringarna, skriver forskarna i sin studie.
Mellan 2001 och 2022 försvann över 4,59 miljoner kvadratkilometer, eller tolv procent, av det globala trädskiktet. Det motsvarar en yta som tio Sverige.
Källor: University of Colorado Boulder och Nature Climate Change