Företag stoppar klimatåtgärder och hotar länder med kritiserat energiavtal
Det kallas för Energistadgefördraget (ECT) och har enligt en ny rapport från Naturskyddsföreningen använts av företag för att avskräcka och försena klimatåtgärder. I flera fall har internationella företag hotat länder med enorma stämningar om de inte backar från planerade klimatåtgärder.
– De här avtalen utgör ett stort hot mot många länders vilja att lagstifta för att rädda vårt klimat. Det handlar om vansinnigt stora skadeståndssummor och allt sker utanför nationella rättssystem och demokratisk kontroll, helt utan insyn, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.
I Naturskyddsföreningens nya rapport redovisas en rad fall där bolag stämt länder på miljardbelopp när de velat införa ny miljölagstiftning. Sverige har fått ett skadeståndsanspråk från ett australiensiskt gruvbolag på hela 17 miljarder kronor, betydligt mer än Sveriges budget för miljö och klimat. Dessutom lyfter rapporten ett tidigare okänt fall där utländska investerare i Sverige använder ECT för att hota med stämningar och därigenom, “tillsynes framgångsrikt, avskräckt ny lagstiftning”. Det svenska bolaget Vattenfall har också stämt tyska staten vid två tillfällen.
Energistadgefördraget (ECT) skapades på 90-talet för att stimulera utländska direktinvesteringar på energiområdet i främst Östeuropa. Idag används det dock “som ett verktyg för att avskräcka, försena eller på andra sätt försvåra klimat- och miljölagstiftning”, enligt Naturskyddsföreningens rapport.
– Det här är särskilt allvarligt i en tid när omfattande politiska åtgärder måste genomföras på mycket kort tid för att begränsa den globala uppvärmningen och realisera Sveriges klimat- och miljömål, säger Johanna Sandahl.
– Vill Sverige även framgent vara ett föredöme på klimatområdet bör regeringen således omgående påbörja processen för att lämna ECT. Parallellt med en sådan process bör Sverige följa den överväldigande majoriteten av EU-länder i arbetet för att stoppa EU-interna rättsprocesser via avtalet, skriver Naturskyddsföreningen i sin rapport.
Källa: Naturskyddsföreningen