Föreningen Naturfotograferna: Skydda all gammelskog som finns kvar i Sverige
Den anrika föreningen Naturfotograferna har fått nog av det svenska skogsbruket. I ett öppet brev kräver de ett omedelbart stopp för avverkningen av gamla skogar med höga naturvärden.
– Vi naturfotografer vill uttrycka vår oro över det svenska skogsbruket.
Så började det öppna brevet från Naturfotografernas ordförande Johan Lind. Brevet skickas nu runt till naturfotografer i Sverige för påskrifter och ska sedan överlämnas till svenska ministrar.
LÄS ÄVEN: • Ny rapport: Sverige och 17 andra EU-länder skyddar natur sämre än utlovat
Det är inte första gången en liknande protest kommer från organisationer utanför miljörörelsen. Sedan tidigare har 56 naturturismföretag krävt att Sverige slutar avverka skogar med höga naturvärden och en lång rad internationella företag har också uttryckt sin oro för Sveriges skogsbruk.
Naturfotograferna, vars medlemmar vistas mycket ute i skog och mark, skriver att det svenska skogslandskapet förändrats snabbt och att många skogar med höga naturvärden avverkas. Det leder till ett fragmenterat landskap och förlust av biologisk mångfald. Ännu fler värdefulla skogar är dessutom planerade att avverkas av FSC-certifierade skogsbolag, skriver Naturfotograferna i brevet som har gott om referenser till sina påståenden.
LÄS ÄVEN: • Kritik mot jubilerande FSC – 20 år av greenwashing?
För naturfotografer, som har skildrandet av naturen som arbete eller hobby, behövs orörda skogar.
– Det nuvarande svenska skogsbruket gör att vi riskerar att förlora det som våra historier bygger på – biologisk mångfald och hälsosamma ekosystem. Det är inte acceptabelt att skogar med höga naturvärden, som är nödvändiga för den biologiska mångfalden och som är en unik del av den sista vildmarken i Europa, avverkas av FSC-certifierade skogsbolag, skriver Johan Lind.
För att stoppa utvecklingen kräver Naturfotograferna följande:
• Skydda 20 procent av all produktiv skog, enligt rekommendationer från ledande naturvårdsforskning.
• Stoppa omedelbart all avverkning av skogar med höga naturvärden och skydda dem permanent.
• Inventera värdefulla skogar ordentligt innan avverkning och skydda områden som innehåller höga naturvärden.
LÄS ÄVEN: • Sedan Parisavtalet har skogsavverkningen i världen ökat kraftigt
– Vi kan inte nog påpeka vikten av ett vilt och intakt skogslandskap med höga naturvärden. Vi vill inte att våra bilder ska föreställa minnen av förlorad natur och vi vill inte leva i en värld i vilken äkta skogar bara finns i gamla böcker i dammiga arkiv eller som ettor och nollor på gamla hårddiskar, avslutar Johan Lind.