Förbud mot tiger- och noshörningsdelar i traditionell kinesisk medicin
På en konferens i Peking nyligen meddelade den kinesiska medicinindustrin att hotade växter och djur inte längre får användas i produkterna. Världsnaturfonden kallar beskedet “ett stort genombrott”.
På konferensen deltog några av Kinas och världens största företag inom traditionell kinesisk medicin och förhoppningen är att löftena innebär en minskad efterfråga efter tiger- och noshörningsdelar. För även om det varit förbjudet att handla med tigerben och noshörningshorn i Kina sedan 1993 har inte förbudet efterlevts.
– Att industrin lovar nolltolerans är en viktig markering till alla tillverkare att användandet av hotade arter inte är okej. Det ger också en viktig signal till konsumenterna globalt, inte minst i Vietnam som är den största marknaden för noshörningshorn. Min uppfattning är att detta kommer att minska efterfrågan rejält, säger Mats Forslund, expert på illegal handel med hotade arter på Världsnaturfonden WWF.
Ett ytterligare problem med handeln med hotade djur är enligt Världsnaturfonden att det är välorganiserade kriminella ligor som ligger bakom alla led från tjuvjakten via smuggling, förädling och distribution till försäljning. Vid ett tillslag mot en liga nyligen i Peking greps 16 personer som använde egna fabriker, butiker och fordon i den illegala verksamheten. 804,4 kg elfenben, 11,3 kg noshörningshorn och 35 björntassar beslagtogs.
Den illegala handeln med djurdelar omsätter drygt 130 miljarder kronor per år och enligt statistik från 2014 dödar tjuvjägare en elefant varje kvart, fyra noshörningar per dygn och 100 tigrar varje år.
I september i år enades Kina och USA om ett nästan totalt stopp mot handeln med elfenben och i maj lovade Kina att de ska fasa ut all tillverkning och försäljning av elfenben.
Källa: Världsnaturfonden