För nionde året i rad genomförs Skadarhjalpen till förmån för Musikhjälpen. Sammanlagt har fågelskådare samlats in över 200 000 kronor till välgörande ändamål. I år pågår Skådarhjälpen lördag 12 december till söndag 20 december och pengarna går till temat “ingen människa ska lämnas utan vård”.
Musikhjälpen direktsänds i P3 och SVT/SVTPlay och brukar varje år samla in många miljoner kronor till en ofta undangömd humanitär katastrof. I år handlar det om vård. Minst halva världens befolkning saknar tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård och av de 7,4 miljoner barn och unga som dog under 2019 hade de allra flesta kunnat förebyggas eller behandlas.
Det är till detta ändamål som Sveriges fågelskådare i år ger sig ut på en veckolång tävling. Upplägget är enkelt:
• Skåda fåglar från kl 0:00 den 12 dec till klockan 22:00 söndag den 20 december. Försök se så många olika arter som möjligt.
• Rapportera dina observationer på Skadarhjalpen.se.
• Skänk (minst) en krona per art till ”bössan” Skådarhjälpen (länk här). Pengarna går oavkortat till Musikhjälpen (via Radiohjälpen).
• Du tävlar om du vill individuellt, men också tillsammans med skådare i ditt rapportområde mot andra rapportområden. Var ses störst andel av fåglarna som brukar ses under perioden? Läs mer i tävlingsguiden.
• Behöver du hjälp att artbestämma fåglar? Kolla i vår fågelguide till vinterfåglar.
Nytt för i år är också att deltagarna kan använda Artportalens checklista med en unik hashtag för varje dag (exempelvis #Skadarhjalpen14dec) så att det går att se vem som varit dagens flitigaste rapportör.
Som vanligt är det Pär Lydmark som ideellt ordnar med Skådarhjälpen.
Det är nu nionde året i rad som Skådarhjälpen arrangeras – kan du nämna några höjdpunkter från åren?
– Oj, det var svårt! Hela grejen är ju en sån stor höjdpunkt att jag inte vet hur jag ska plocka ut specifika händelser. Det finns ju förstås en och annan raritet som har upptäckts när olika deltagare varit ute och en del kul fynd man gjort själv, men det är egentligen inte det som varit allra häftigast. De riktiga höjdpunkterna har att göra med det engagemang man märker av. Deltagare som delar sina dagslistor i sina egna flöden och är sådär engagerade så det inte går att motstå utan gör så att man själv går igång ännu mer. Deltagare som hör av sig och säger att det är hela årets skådarhöjdpunkt för dem. Eller när ett visst område lyckas locka många fler deltagare än innan, som det året Östergötland gjorde så att jag var tvungen att expandera rapportdokumentet på deras flik för att alla skulle få plats – eller som förra året när Västmanlandsskådarna blev många fler än innan.
Det skapas ju tusentals privata insamlingsengagemang under Musikhjälpenveckan – har Skådarhjälpen varit med i direktsändningen någon gång?
– Inte så att jag eller någon annan har varit med och pratat i sändning, men programledarna i buren och folkets ambassadör har tagit upp det några av åren. Kanske fler än jag sett, det vet jag inte förstås, men jag minns åtminstone 2-3 gånger. Kodjo gjorde till exempel några mindre verklighetstrogna fågelimitationer har jag för mig. Något var det i alla fall som fick mig att skicka in en kommentar om att det var tydligt att han behövde spendera mer tid i fält – samtidigt som jag passade på att önska någon fågelinspirerad låt från Skådarhjälpens Birding Radio på Spotify, som man kan lyssna på de första två dagarna innan Musikhjälpen är igång. Där finns bara låtar med fågelnamn eller andra långsökta skådarreferenser i låttiteln med.
Hur har utvecklingen varit – är det framför allt samma trogna gäng som kör år efter år eller ökar antalet?
– De senaste åren har vi varit runt 200 personer som varit med, och av dem skulle jag tro att 100-150 är sådana som är med varje år och att 50-100 varit mer tillfälliga. Totalsumman har inte ökat de senaste åren dock utan vi har landat där runt 200 flera år nu.
Vad hoppas du inför årets upplaga?
– Att vi blir dubbelt så många! Eller fem gånger så många! Jag skulle så gärna vilja locka med alla som bara tycker det är lite kul med fåglar, då skulle vi kunna bli hur många som helst. Det handlar ju inte om att man måste vara någon tävlingsinriktad superskådare med mångårig erfarenhet för att vara med, det räcker att man kan känna igen några arter i trädgården så kan man rapportera in dem under veckan och skänka en liten summa till Skådarhjälpens insamlingsbössa. Man behöver inte alls vilja tävla, även om de som gör det för tävlandet tycker det är jätteroligt. Vissa går igång på att tävla mot sig själv tidigare år, andra på tävlingen mellan rapportområdena eller mot någon kompis. Men många gör det av helt andra anledningar och bryr sig inte alls om tävlingen utan gör det nog mest för den härliga känslan av att vara med och bidra. För man blir faktiskt på väldigt bra humör av att skänka pengar till Musikhjälpen, och stolt som fågelskådare när bössan tickar uppåt under veckans gång. Sammanlagt har vi ju skådat in över 200 000 under de här åren, och det är ju faktiskt fantastiskt kul.
Mer information:
• www.skadarhjalpen.se
• Följ Skådarhjälpen på Facebook
• Mer information om Musikhjälpen
• Skådarhjälpens insamlingsbössa
LÄS ÄVEN:
• Natursidans guide till fågelskådning