Gå till innehållet

FN-rapport: Håll företag ansvariga för klimatkrisen

FN villl att världens länder inför hårdare rättsliga följder för företag som står för stora utsläpp. Det föreslås även ett förbud mot reklam för fossila bränslen.

Fn

Det är i en förhandsversion av FN-rapport om klimatförändringar och mänskliga rättigheter, som det finns med flera skärpningar mot världens största utsläppare. FN vill bland annat se strängare rättsliga påföljder för företag som bidrar till klimatkrisen.

Håll utsläpparna ansvariga

FN vill koppla klimatkrisen till de mänskliga rättigheterna, som än så länge bara omfattar liv, frihet och säkerhet, frihet från slaveri eller träldom, skydd mot grym eller omänsklig behandling eller bestraffning och rätten till en rättegång. Rapporten innehåller många förslag om bland annat klimaträttvisa och att hålla utsläpparna ansvariga, inklusive för felaktig information och förbud mot reklam för företag som använder fossila bränslen.

Om förslagen blir verklighet kan det fossilbolag stämmas på ungefär samma sätt som tidigare gjorts mot tobaksindustrin.

FN anser bland annat att världens länder bör:

  • “mobilisera tillräckliga resurser för finansiering av förluster och skador, vilket kan till exempel omfatta en rättvis och skälig utfasning av subventioner till fossila bränslen, införande av skatter och avgifter på sjöfart, luftfart och utvinning av fossila bränslen, och inrättandet av ett effektivt pris på koldioxid”.
  • “sträva efter att främja rättsliga, politiska och normativa åtgärder för att hålla förorenare ansvariga, inklusive för felaktig information, och stödja förlust- och skaderelaterade anspråk, inklusive extraterritoriella klimatprocesser. I detta sammanhang bör staterna också sträva efter att förbjuda reklam från företag som använder fossila bränslen”.
  • “överväga att inrätta en expertgrupp eller annan mekanism om klimaträttvisa för att utforska människorätts- och rättvisebaserade metoder för klimatskador, inklusive förlust och skada och tillhörande människorättsdimensioner”.

Källor: FN och Forbes

Mer att läsa