Flera stora kolkraftverk läggs ned i USA
En våg av nedläggningar sker just nu i den amerikanska kolkraftverksindustrin. För första gången börjar riktigt stora fabriker lägga ned och det beror framför allt på bristande lönsamhet.
För några år sedan var det framför allt små kolkraftverk som lade ned på grund av bristande lönsamhet, bland annat på grund av ökad konkurrens från förnybara energier.
LÄS ÄVEN: • Europas största bank slutar investera i kol, oljesand och oljeborrning i Arktis
Nu har även riktigt stora kolkraftverk börjat lägga ned. Navajo Generating Station i Arizona stängs senare i år och det är det största som stängs i amerikansk historia. Utsläppen motsvarar ungefär 3,3 miljoner bilar per år. Även stora kolkraftverk i Pennsylvania och Kentucky kommer stängas i år eller nästa år.
– Ekonomin fortsätter röra sig i en riktning som gynnar naturgas och förnybar energi. För fem år sedan handlade det om att de äldre kolanläggningarna blev oekonomiska. Nu handlar det om varje kolkraftverk, och det är en fråga om hur länge de kan överleva, säger Dan Bakal, chef för elkraft på energibolaget Ceres.
LÄS ÄVEN: • Kraftig ökning av koldioxid i atmosfären
2018 stängdes kolkraftverk i USA som tillsammans släppte ut 511 miljoner ton kol mellan åren 2010 och 2015.
Värt att notera är att en klar majoritet av de största utsläpparna i kolsektorn inte har några planer på att lägga ned och är än så länge lönsamma. Inte minst eftersom det inte är några ökade krav eller hårdare miljölagar i sikte.
Källa: Scientific America