Kommer jakten på ett snabbt vaccin mot covid-19 leda till en ökad press på världens hajar? Risken finns, sedan en undersökning visat att fem av vaccinkandidaterna innehåller hajleverolja. Majoriteten av efterfrågan kommer dock från tillverkare av kosmetika.
Hajleverolja är en fet vätska som är livsviktig för flerhornig hammarhaj och andra hajar som lever på djupt vatten. Men det är också en viktig ingrediens, så kallad adjuvans, i många vaccin som ges till människor som förbättrar immunförsvarets förmåga att bilda antikroppar. Bland annat innehöll svininfluensavaccinet, som gavs till svenska folket 2009, hajleverolja.
Enligt National Geographic innehåller 5 av 202 vaccinkandidater hajleverolja från vildfångade hajar. Det gäller dock inte Pfizers och Modernas vaccin, som nyligen fått stor uppmärksamhet för att det nått stor framgång i sina tester.
– Det här är en ohållbar efterfrågan på en begränsad naturlig resurs som hajar. Vi säger inte att vaccintester ska stoppas, men om vi fortsätter se hajar som en enkel lösning och inte har alternativ i åtanke, så kommer vi bara fortsätta att använda hajleverolja som en ingrediens i vacciner, säger Stefanie Brendl, grundare och chef för bevarandeorganisationen Shark Allies, till National Geographic.
Kosmetika är den stora boven bakom hajfisket
Tiotals miljoner hajar dödas varje år till den internationella handeln med hajkött, fenor och hajleverolja. Det krävs mellan 2 500 och 3000 hajar för att få ihop ett ton hajleverolja. Det är bara en procent av världens hajleverolja som används till vacciner. Resten går till kosmetika, solskydd, deodorant, balsam, samt hud- och fuktighetskrämer (moisturizers).
Squalen, som är den organiska förening som finns i hajleverolja, hittas även i växtriket i exempelvis oliver, amarantfrön och sockerrör.
Om du vill undvika att stötta det ohållbara hajfisket, som gör att allt fler hajarter anses hotade, ska du inte köpa produkter som innehåller squalen (“squalene” eller “squalane” på engelska) eller åtminstone välja produkter med växtbaserad squalen (brukar vara märkta med “plant based” eller “vegan”).
Källor: National Geographic, Shark Allies och Tree Hugger