Medan det industriella trålfisket fortsätter på svenska vatten har både Indonesien och Madagaskar infört förbud. Indonesien är världens näst största fiskproducent.
Samtidigt som stora industritrålare tillåts fiska innanför Sveriges trålgränser, lunnefåglar i Skottland drabbas av nordiskt överfiske med trålare och industritrålare konstaterats hota Östersjöns ekosystem så förbjuder andra länder metoden med stora nät som skrapas längs havsbotten eller under ytan för att ta upp allt i sin väg. En studie från 2010 visade att ungefär hälften av allt som fiskas med trål är bifångst.
Indonesien, som är världens näst största fiskproducent, gick nyligen ut med ett sådant förbud mot trålning eftersom det hotar fiskpopulationerna och korallreven i Javasjön. Vattnen utanför Indonesien hör till världens mest artrika.
Nu uppmanas landets fiskare att gå över till mer småskaligt fiske eller fiskodling istället.
– Om de inte slutar så måste vi tvinga dem att sluta eftersom trålning förstör miljön, sa landets fiskeminister Sakti Wahyu Trenggono enligt Mongabay.
Madagaskar inför trålgräns
Även Madagaskar inför ett förbud mot trålning, åtminstone nästan fyra kilometer från kusten. Det är en del i landets nya strategi för att införa ett hållbart fiske och hoppas rädda både korallrev och ålgräsängar, samt förhindra det överfiske som blivit allt mer intensivt de senaste åren. Trålfisket i Madagaskar förser framför allt EU och Kina med räkor.
– Det är ett viktigt steg för Madagaskar att stänga ett så stort område för bottentrålning och låta landets rika ekosystem på havsbotten återhämta sig. Den nya gränsen på två sjömil (knappt fyra kilometer) visar vad som kan uppnås genom dialog mellan regeringen, fiskeindustrin och det civila samhället, säger Peter Wilson, ordförande för Blue Ventures på Madagaskar.
Källor: Mongabay och Blue Ventures