Gå till innehållet

Fladdermöss härmar getingar för att lura ugglor

Större musöra. Foto: Gilles San Marion, CC BY-SA 2.0

Att förvirra eller avskräcka, om så bara för en sekund, kan vara skillnaden mellan liv och död.

Det kallas för mimikry när djur har utvecklats till att härma eller likna andra djur för att avskräcka rovdjur. Det vanligaste är en anpassning med utseendet, exempelvis när blomflugor och andra småkryp är mer eller mindre gulsvartrandiga för att härma getingar. Men det finns även mimikry med ljud och nu har forskare upptäckt att fladdermusen större musöra (Myotis myotis) kan härma getingar för att skrämma bort framför allt ugglor som utgör ett hot mot fladdermössen.

– Tänk dig en fladdermus som fångats, men ännu inte dödats av ett rovdjur. Ett surrande läte kan lura rovdjuret en bråkdels sekund och det kan vara tillräckligt för att flyga iväg, berättar Danilo Russo vid universitetet Napoli Federico II i Italien.

Russo och hans team upptäckte fladdermössens läten när de gjorde fältstudier och fångade in fladdermössen i nät. När fladdermössen hanterades gav de ifrån sig surrande läten. När dessa läten senare testades på ugglor märkte de att fladdermössens fiender ryggade tillbaka från ljudet. De kunde också se att lätet var anpassat efter ugglornas hörsel för att uppfattas extra tydligt.

Enligt forskarna är det ett av de första exemplen på akustisk mimikry och dessutom första gången det hittats mimikry mellan däggdjur och insekter.

– Det är något förvånande att ugglor utgör en evolutionär påtryckning som formar läten hos fladdermöss och att det i sin tur är ett svar på obehagliga upplevelser som ugglor har av stickande insekter. Det är bara ett av de oändliga exemplen på skönheten i evolutionära processer, säger Russo.

Källor: Current Biology och Science Daily

Mer att läsa