Fjärilen videfuks är fortfarande mycket sällsynt i norra Europa, men på senare år har den blivit allt vanligare. I Sverige ses den allt oftare, i Norge blev den i fjol fjärilsart nummer 100 och i Storbritannien har videfuks i år övervintrat för första gången någonsin.
Videfuksen (scarce tortoishell, Nymphalis xanthomelas) är en stor fjäril som kan flyga imponerande sträckor och ibland uppträder invasionsartat i Sverige. 2011 gjordes många observationer, främst på västkusten och 2012 upplevde Ottenby fågelstation en plötslig invasion med tio fjärilar samtidigt i fyrträdgården. Sammanlagt gjordes det 140 fynd av videfuks det året och sedan dess har arten observerats mer eller mindre frekvent i Uppland, Södermanland, Öland, Gotland, samt i Blekinge, Småland, Östergötland och Västmanland.
Fjärilen kommer framför allt från öst och har uppenbarligen inte nöjt sig med att stanna i Sverige. I fjol upptäcktes den första videfuksen i Norge och blev då deras 100:e fjärilsart. Sedan dess har den observerats på många håll i landet.
I Storbritannien har arten enbart setts vid ett tillfälle tidigare, men i år har videfuks för första gången övervintrat i landet. Nu hoppas britterna på den första förökningen i landet.
Videfuks påminner mycket om den vanligare nässelfjärilen, men videfuksen är större och mer orange. Den är dock ännu mer lik körsbärsfuksen och här krävs det nästan att studera benen. Videfuksen har ljusa ben, medan körsbärfuksen har mörka.
Läs mer:
• Sveriges fjärilsrapporter visar stora okända områden
• Enkla insatser kan rädda våra hotade fjärilar
• Fler artiklar om fjärilar.
Källor: Ottenby fågelstation, biolog Lars-Åke Janzon, NRK och The Guardian