Fjällvråkar ägnar sig åt “foxtrotmigration”
Många fåglar flyttar varje höst till varmare breddgrader och återvänder till häckningsplatser på våren. Men det finns även fågelarter som fortsätter förflytta sig under hela övervintringsperioden.
Fjällvråken hör till dessa fåglar som har en specifik övervintringsstrategi. Under sommaren häckar de i Arktis och norra delarna av Norden. På hösten flyger de ungefär 150 mil söderut i relativt snabb takt under två veckors tid, men de stannar inte i det området utan fortsätter förflyttningen, visar en ny studie från Max Planck Institute of Animal Behavior.
De rör sig först ungefär 100 mil åt sydväst i långsam takt under vintern. Hastigheten är nu ungefär en tiondel av den som användes under flytten “rakt” söderut. I mitten av vintersäsongen vänder de och påbörjar en resa mot nordost i takt med att snögränsen flyttas och det börjar bli dags att återvända till häckningsområdet. De är därmed i ständig rörelse under hela säsongen.
Snabbt och långsamt som en foxtrot
Forskarna kallar den här förflyttningsprocessen för ”foxtrotmigration” eftersom den växlar mellan snabba och långsamma rörelser, precis som i dansen foxtrot.
Resultaten från studien visar också att det som kan se ut som en generell populationsminskning kan vara en omfördelning. Det vill säga att om fjällvråkarna minskar i ett område så kan det handla om att de rör sig i andra områden än de brukar under vintern på grund av snötäcket, som är den viktigaste faktorn för deras rörelser. Snötäcket påverkas i sin tur kraftigt av klimatförändringarna vilket kan medföra att fjällvråkarna ändrar sina flyttmönster.
– Vår studie understryker vikten av att spåra djur året runt. Den visar att spårningsteknik kan avslöja viktiga aspekter av djurens liv och ta fram avgörande information för att hjälpa dem övervinna de utmaningar som vi kan ta ansvar för, särskilt i denna tid av miljöförändringar och politiska utmaningar, säger Martin Wikelski, huvudförfattare till publikationen och chef för Max Planck Institute of Animal Behavior.