Om det inte tas större hänsyn för fjällripan riskerar den att försvinna från Alperna.
Varningen kommer från den schweiziska fågelföreningen Vogelwarte. Fjällriporna i Schweiz minskar oroväckande snabbt i antal av två anledningar: skidturismens expandering i ripornas livsmiljöer, samt på grund av klimatförändringarna. Sedan mitten av 90-talet har var tredje fjällripa försvunnit. En liknande utveckling ses i Japan där populationen minskat med en tredjedel sedan 80-talet.
40 procent av Alpernas fjällripor lever i Schweiz, men de hittas sällan nära skidområden eller i skogar. De trivs bäst på kalfjäll med stenar och klippblock där de kan gömma sig från rovdjur. I takt med att allt större delar av Alperna exploateras för skidturism minskar ripornas livsmiljöer och de blir allt mer isolerade från varandra.
Dubbelt hot från klimatförändringarna
I takt med att klimatkrisen fördjupas blir temperaturen allt högre i Alperna. Under 2022 var glaciärsmältningen “bortom extrem” och trädgränsen kryper uppåt fjällen. Därmed får riporna allt mindre plats. Det varmare klimatet innebär dessutom ett dubbelt hot – skidturismen vill expandera högre upp i bergen för att öka chansen att det finns snö.
– Den här särskilt milda vintern har väckt diskussioner som kan skada fjällriporna ytterligare: det talas nu om att överge vinterturismens infrastruktur i den mellanalpina regionen och utveckla den i den högalpina regionen, till priset av att naturen inte får något skydd. Men för att fjällripan ska kunna överleva i Schweiz är det nödvändigt att bevara de varierade livsmiljöer som finns kvar. Annars riskerar den så småningom att försvinna från Alperna, skriver Vogelwarte.
Föreningen ger också fyra tips till hur folk kan hjälpa till att bevara den biologiska mångfalden i Alperna:
• respektera tysta zoner och naturskyddsområden
• stanna på markerade stigar och följ rekommenderade rutter
• undvik kanter och ytor utan snö
• hålla din hund kopplad