Fjällnära skog avverkas allt snabbare i Sverige
Ekot avslöjar att de oskyddade, gamla skogarna i norra Sverige nu avverkas i högt tempo. På bara fyra år har över 6 000 hektar kalavverkats av dessa värdefulla skogar.
Det finns bara spillror kvar av gammal skog i Sverige. Det som återstår i form av större områden är i stort sett helt knutet till de fjällnära skogarna enligt nya kartläggningar. I en rapport om de fjällnära skogarna från 2021 kallas de för “EU:s gamla skogars sista utpost”.
Högt avverkningstryck – Skogsstyrelsen hinner inte med
Nu avverkas de i allt högre takt. Det avslöjar Ekot idag. På bara fyra år har över 6 000 hektar av dessa gamla värdefulla skogar, som den senaste skogsutredningen ville skydda, avverkats. Det bör inte komma som en blixt från klar himmel för de med inblick i svenskt skogsbruk. Det är välkänt att de senaste åren har inneburit ett högt tryck på att få avverka fjällnära skogar i Sverige, Skogsstyrelsen, som drabbats av stora besparingskrav och inte hinner granska de avverkningar som kommer in, har gett klartecken till en tredjedel av anmälningarna.
Ekot har jämfört Skogsstyrelsens satellitbilder över alla avverkningar som gjorts med kartor över den skog som föreslogs skyddas och på så sätt kommit fram till att det är stora områden oskyddade naturskogar som huggits ner.
– Jag tycker det är förfärligt. Jag tycker det är fruktansvärt kortsiktigt det hela. Ett tusenårigt ekosystem hugger man sönder, säger Ulf von Sydow, ordförande för Naturskyddsföreningen i Jämtland-Härjedalen, till Ekot.
Även en katastrof för klimatet
Jon Andersson, som skrev rapporten om de fjällnära skogarna 2021, tar upp att dessa skogar även är viktiga för klimatet:
– Bevarandet av dessa långsamt växande skogar är också oerhört viktiga i kampen mot global uppvärmning, eftersom de lagrar stora mängder kol både i levande och död biomassa och i jordskiktet. Åtgärder i denna typ av skog släpper ut kol som har tagit flera hundra år eller mer att binda. Att detta skulle kompenseras genom kolbindning i ung växande skog i samma område, som svenska skogsföretag antyder, är okunnigt och ineffektivt, skriver Jon Andersson i rapporten.
Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) kommenterar Ekots granskning med att regeringen “vill bevara skyddsvärda skogar och särskilt de fjällnära skogarna”.
Läs mer om fjällnära skogar
- Ny skogskarta ska ge ledtrådar om höga naturvärden
- Klartecken till en tredjedel av avverkningsanmälningarna i fjällnära skog
- 108 fjällnära skogsområden får permanent skydd
- FSC-certifierat bolag avverkar fjällnära skog med höga naturvärden
- Stor inventering av hotade fjällnära skogar
- Världens bergsskogar avverkas i hög takt
Källa: Ekot