Fiskguiden 2017: Svårt att välja hållbart fiskad tonfisk
Världsnaturfonden WWFs Fiskguide 2017 har med ett par nyheter sedan förra året. En av de största är att enbart en tiondel av all tonfisk får “grönt ljus” och att tre fjärdedelar av all tonfisk som säljs inte märks med ursprung eller art.
– Det är ofta omöjligt att veta vad det är för sorts tonfisk man köper i butiken, än mindre lita på att den som serveras på restaurang har fiskats på hållbara bestånd. Om de som säljer tonfisken inte kan uppge varifrån den kommer, vilken art det är och hur den fiskats, kan det vara så att man äter en tonfisk som är starkt hotad, säger Inger Melander, ansvarig för fiskguiden på Världsnaturfonden WWF.
LÄS ÄVEN: • Kritik mot att Japan överfiskar tonfisk
Det är inte heller helt enkelt att veta vilken sorts tonfisk som är okej att äta. Världsnaturfonden WWF ger till exempel följande specifika krav på tonfiskar som får grönt ljus:
MSC-certifierad (Skipjack/bonit, vit tonfisk och gulfenad tonfisk) Gulfenad tonfisk (Thunnus albacares): som är fångad i västra eller centrala Stilla Havet med handlina eller spö (Pole & Line). Som är fångad i Indonesien eller Filippinerna med handlina Skipjack/bonit (Katsuwonus pelamis): om den är fiskad med spö (pole & line) i västra och centrala Stilla Havet eller i Indiska Oceanen Vit tonfisk/albacore (Thunnus alalunga): om den är fångad med spö (trolling) i norra Stilla Havet Blåfenad tonfisk (Thunnus thynnus): om den är burfångad i Medelhavet
I kombination med att tre fjärdedelar av tonfisken inte märks med art eller hur den är fiskad blir det en svår uppgift i fiskdisken eller till och med vid köp av tonfisk på burk. Dessutom är påståenden om att fångsten av tonfisk skulle vara säker för delfiner inte pålitlig på dessa burkar.
– Det är enbart en bråkdel av den tonfisk som finns på marknaden som fiskats med skonsamma fiskeredskap. Jag skulle vilja se att företagen är mer transparenta och faktiskt redovisar vilka fiskeredskap som tonfisken fiskats med, säger Inger Melander.
LÄS ÄVEN: • ”Katastrofal” utveckling för haven – hälften av livet har försvunnit på 40 år
Tonfisk fiskas i Atlanten, Medelhavet, Indiska oceanen och Stilla Havet och det är vanligt med bifångst av exempelvis sjöfågel, hajar, rockor, havssköldpaddor och delfiner, samt unga tonfiskar som ännu inte hunnit föröka sig. Många av tonfiskbestånden har minskat kraftigt de senaste årtiondena, men ett intensifierat, industriellt överfiske fortsätter trots det enligt WWF.
Enklaste sättet att välja fisk enligt WWF
Det enklaste sättet att vara säker på att fisken som köps är hållbart fiskad är enligt WWF att köpa MSC- eller ASC-märkt fisk.
– Det är problematiskt att vi fortfarande har stora aktörer som säljer fisk från hotade bestånd eller som fiskats på ett skadligt sätt och hänvisar till att det efterfrågas av konsumenterna. Det är att skjuta ifrån sig ansvaret, säger Inger Melander.
LÄS ÄVEN: • Två av tre rovfiskar borta sedan 1900-talet
En annan nyhet i årets Fiskguide är att ingen torsk från Östersjön får grönt ljus. Det beror på att “beståndet är i sämre skick, fiskeredskapet hotar andra arter och att skötseln och kontrollen av fisket i området är för dålig”.
Det finns dock ett väldigt enkelt besked i Fiskguiden 2017 och det gäller återigen ålen: “Undvik att äta all slags ål”.
Fiskguiden finns som gratis app för androidtelefoner och iPhone/iPad. Nytt för i år är Fiskguidens egen webbsajt: fiskguiden.wwf.se
Källa: WWF