Fiskerättigheter i Madagaskar sålda till kinesiska bolag i märklig jätteaffär
Tidigare i höstas såldes fiskerättigheterna till ett stort område utanför Madagaskars kust i en jätteaffär till kinesiska fiskeföretag. En liten okänd sammanslutning på Madagaskar slöt ett tioårsavtal värt hela 2,7 miljarder dollar. Nu oroas naturorganisationer och fiskare i Madagaskar för att det kommer få allvarliga konsekvenser för det marina livet.
Enligt Mongabay var landets före detta president, Hery Rajaonarimampianina, i rummet när det märkliga avtalet undertecknades, men han vägrade tillstå att så var fallet. Två dagar senare avgick han som president, vilket krävs enligt landets lagar eftersom en ny president väljs nu i dagarna.
LÄS ÄVEN: • Mocambique-kanalen: Hur ska fattiga länder ha råd att bry sig om rik natur?
Jätteaffären, värd över 23 miljarder kronor över tio års tid, kommer tillåta 330 skepp från de sju, ej namngivna, kinesiska fiskeföretagen att fiska längs kusten till Madagaskar.
LÄS ÄVEN: • Brottsmisstänkt bolag vill starta gruva i Madagaskars regnskog
Avtalet undertecknades för Madagaskars räkning av affärsgruppen AMDP, som menade att det var för att hjälpa landets “blåa ekonomi”, men de rådfrågade varken fiske- eller miljömyndigheter och röster höjs nu för att avtalet ska ogiltigförklaras. Landets fiskeminister fick reda på avtalet när han läste om det i tidningen.
LÄS ÄVEN: • Två av tre rovfiskar borta sedan 1900-talet
– Jag kan inte annat än undra hur 330 skepp längs vår kust ska kunna bidra till en blå ekonomi. Allt som händer i havet är inte “blått”, påpekade Nanie Ratsifandrihamanana generalsekreterare för WWF i Madagaskar, i en debattartikel i en landets största tidningar.
Det har också startats en namninsamling online för att stoppa avtalet (länk).
Fisket utanför Madagaskar är redan idag hårt ansatt och förutom lokala fiskare är även större skepp från Kina, Sydkorea och Europa i området och fiskar. Det återstår att se hur Madagaskars nya president, som väljs i dagarna, kommer agera mot den här händelsen.
Källa: Mongabay