Fiskarna som jagar gömda bakom andra fiskar
Ungefär som om en sparvhök skulle gömma sig bakom en svan för att kunna jaga effektivare.
Forskarna kallar beteendet att “skugga” och har kunnat påvisa det hos rovfisken trumpetfisk (Aulostomus maculatus). Den simmar nära en annan, stor växtätande fisk och minskar på så sätt risken att upptäckas av sina byten. Det ska vara det första exemplet på hur ett djur annat än människan använder en sådan form av kamouflage.
Sam Matchette, forskare vid University of Cambridges zoologiska avdelning och huvudförfattare till studien, berättar att när trumpetfisken simmar intill en större fisk som inte ses som ett hot (exempelvis en papegojfisk) så är de antingen helt dolda för sina byten eller så känns de inte igen som ett rovdjur eftersom formen är annorlunda. Trumpetfiskens byten verkar inte se den som ett hot eftersom de ser en papegojfisks form och rörelsemönster.
Studien gjordes på trumpetfiskarnas vanliga byten frökenfisk Stegastes partitus med hjälp av olika 3D-printade modeller av fiskar längs en nylonlina (se film här nedan).
– Jag överraskades av att frökenfisken hade en så totalt annorlunda repsons till en annan fisk. Det var fantastiskt att se det hända i verkligheten, säger Sam Matchette.
Sorglig baksida
Men det finns också en lite sorglig sida till trumpetfiskarnas smarta jakt-teknik. James Herbert-Read vid University of Cambridge, som också deltagit i studien, berättar att i takt med att korallreven blir allt mer sällsynta och mindre i framtiden finns det allt färre strukturer för dem att gömma sig bakom. Att jaga i skydd av stora växtätande fiskar kan därför bli en nödvändighet för trumpetfiskarna.
Läs även
• Hotad mussla sprutar vatten för att locka fiskar
• Kustlevande hajar har många olika jaktstrategier
• Fiskarna som gör vågen som skydd
• Darrålar jagar i flock med synkroniserade stötar
• Mindre aggressiva frökenfiskar vid öar med invasiva råttor
• Även extremt små doser olja i haven försämrar fiskars överlevnadschans
Källor: University of Cambridge och Current Biology