Fiskar utvecklas snabbt för att anpassa sig till marina reservat
Ny forskning visar att evolutionen påverkar tonfisk redan efter tio år till att ändra sina förflyttningar så att de gynnas av marina reservat.
– Evolutionen kan ske väldigt snabbt och vi har sett många gånger att när organismer är utdöende är selektionstrycket högt, säger forskningsrapportens medförfattare Jonathan Mee till Vancouver Sun.
LÄS ÄVEN: • Otillräckligt skydd i över 90 procent av världens marina naturreservat
I studien kunde forskarna se att rörelsemönstren hos tonfisk och hajar förändrades när det skapades marina reservat och att dessa reservat kan stärka fiskpopulationer och rädda dem från utrotning. Ju hårdare fiske som bedrivs nära reservaten, desto snabbare utvecklades fiskarna till att hålla sig inom reservatets gränser.
Kritiker till de marina reservaten har påstått att de inte ger så stort skydd eftersom fiskarna simmar ut från reservaten och då dödas, men den här studien visar att det är en fungerande metod för att bevara fiskbestånd och att marina reservat troligen är effektivare än man tidigare trott för att skydda fiskpopulationer.
LÄS ÄVEN: • Världens största marina naturreservat bildat efter flera års förhandlingar
– Båtarna blir större och täcker nu hela tonfiskens livsområden. Avstånd skyddar dem inte, djup skyddar dem inte, ingenting skyddar tonfisken förutom våra beslut att sluta fiska i vissa områden där vi skapar marina reservat, säger medförfattaren Daniel Pauly, UBC.
Källor: UBC och Vancouver Sun