Gå till innehållet

Finland kringgår förbud – fiskar mängder av Östersjö­lax i “forsknings­syfte”

I Sverige råder fiskeförbud för lax i Bottenhavet, men i Finland får över 16 000 laxar fiskas. Anledningen är att det sägs behövs för forskning.

För svenska fiskare råder totalförbud för att fånga lax i Bottenhavet. Detta eftersom EU:s ministerråds senaste kvotbeslut för Östersjölax stängde fisket av lax från Ålands skärgård norrut till Kvarken. Målet är att skydda laxbeståndet som anses så svagt att ett totalt stopp är nödvändigt.

Finländska yrkesfiskare fortsätter däremot sitt laxfiske och får i år ta upp hela 16 600 laxar i området. Beslutet att fortsätta fisket motiverar vårt grannland med att det är ett “forskningsfiske” för att ta reda på hur dessa laxar rör sig, men också för att ett totalstopp skulle få konsekvenser för det finska fisket.

“Ytterst pinsamt” av Finland

Finlands beslut har fått hård kritik. Det finländska naturskyddsförbundet anser att det kommersiella fisket har dolts bakom en forskningsfasad och uttrycker oro för ökade fiskekvoter.

Sportfiskarna är av samma uppfattning:
– Det är uppenbart att detta bara är ett sätt att kringgå ministerrådsbeslutet om fiskestopp. Om det var ett genuint vetenskapligt fiske skulle laxen kunna återutsättas efter fjällprovtagning. Att man hänvisar till att icke-existerande EU-bestämmelser skulle förhindra återutsättning av fisk är ett ytterst pinsamt försök att rättfärdiga fisket, menar Sportfiskarnas laxombudsman Glenn Douglas.

Thomas Johansson, Stiftelsen för Östersjölaxen, håller med:

– Det är upprörande att Finland helt struntar i den gemensamma fiskeripolitiken och gör som de själva vill och behagar med den lax som ska vandra upp i svenska strömmande vatten. Det här är vår gemensamma resurs som Finland fiskar på utan godkännande från EU och efter att ha serverat oss halvsanningar och direkta lögner.

David Jonsson, länsfiskekonsulent i Västernorrland, kommenterar beslutet för SVT Västernorrland:
– Det är märkligt att man gör ett forskningsförsök där man också avlivar fisken.

Tystade kritiker?

Andra kritiker verkar ha tystats. När landskapsveterinären Maria Borgström på Åland ifrågasatte om det “vetenskapliga” laxfisket var lagligt blev hon ifråntagen sina befogenheter att fatta beslut eller föredra ärenden inom landskapsregeringen.

EU-kommissionen är också tveksam till om laxfisket är motiverat vetenskapligt. I mars bedömde STECF, EU:s vetenskapliga råd för fiskefrågor, både att projektets upplägg var oklart och att det var för många fartyg inblandade. Enligt Ålands radio vill EU-kommissionen att det finska laxfisket avbryts.

Källa: Yle, Stiftelsen för Östersjölaxen, Ålands radio

Mer att läsa