Gå till innehållet

Fem nya naturreservat i Småland och på Öland

På bara en månad har Kalmar län fått fem nya naturreservat, dessutom har två befintliga reservat utökats.

2024 uppmärksammades att östra Småland (Öland borträknat) var Sveriges sämst skyddade region. Bara 1,6 procent av landytan hade ett långsiktigt riktigt skydd. Nu har det hänt en hel del på bara en månad åtminstone även om det bara är på ungefär 0,06 procent av ytan.

– Det är många fantastiska naturområden som nu får ett långsiktigt skydd. Allt från hässle och kalkgräsmark på Öland till svämlövskog, brandfält och gammal skog med ek- och tall på fastlandet. Att så många av länets värdefulla och spännande naturtyper finns representerade i de nyligen skyddade områdena är viktigt för vår framtid. Riktigt roligt är också de mycket positiva dialoger med markägare som har lett fram till de här fina naturreservaten, säger Magnus Danbolt enhetschef på Länsstyrelsen i Kalmar.

Sammanlagt har nu Kalmar län totalt 215 naturreservat. De fem nya naturreservaten och utökningarna gör att länet får ytterligare 620 hektar skyddad natur.

Borgberget.

Borgberget

Borgberget, Västerviks kommun (200 hektar)

Strax söder om Ankarsrum i Västerviks kommun ligger denna kuperade terräng längs Hällsjöns västsida. De värdefulla skogsmiljöerna finns kvar troligen eftersom området är svårtillgängligt för skogsbruk. Däremot finns det en stig som går genom delar av reservatet. Här finns hotade arter som igelkottstaggsvamp, fjärilen svartbräkenmal och skalbaggen mulmknäppare.
Läs mer.

Sandbäckshult.

Sandbäckshult.

Sandbäckshult, Mönsterås kommun (129 hektar)

Väster om Blomstermåla och söder om Sandbäckshults samhälle ligger detta naturreservat som består av en del av Alsterån med omgivande våtmarker och lövskogar med gamla träd. Här finns bland annat hotade och hänsynskrävande arter som fisken lake, skalbaggen lindfläckbock och svampen apelticka. Söder om ån finns möjligheter att vandra.
Läs mer.

Brandnäva från Finsjöbrännan.

Brandnäva från Finsjöbrännan.

Finsjöbrännan, Mönsterås kommun (200 hektar)

Sommaren 2021 brann ungefär hälften av detta skogsområde strax norr om Finsjö by. Det skapade förutsättningar för ovanligt många brandgynnade arter som brandnävan ovan, men även många insektsarter, som skalbaggarna gulfläckig praktbagge, platt punktbagge och den extremt sällsynta ekcylinderbaggen som fram tills nyligen ansågs vara utdöd i landet. Sammanlagt har ett 60-tal rödlistade arter hittats inom reservatet.
Läs mer.

Försjöns kalkbarrskog.

Försjöns kalkbarrskog.

Försjöns kalkbarrskog, Hultsfreds kommun (25 hektar)

En av Kalmar läns mest intressanta kalkbarrskogar ligger ett par kilometer söder om Järnforsen. Här finns gamla barrträd och många krävande marksvampar. Exempelvis bitter taggsvamp, kopparspindling, taggfingersvamp och spricktaggsvamp. Kalkbarrskogar är sällsynta i hela landet och särskilt i Småland.
Läs mer.

Hönstorps hässle.

Hönstorps hässle.

Hönstorps hässle, Mörbylånga kommun (61,5 hektar)

I Mittlandsskogen på Öland ligger Hönstorps hässle – en extremt artrik betad skog med mycket hassel (därav namnet “hässle”). Naturreservatet är varierat och rymmer bland annat torra kalkgräsmarker, kalkfuktängar, rikkärr, källkärr och vätar. Bland arterna som hittats kan flera svampar nämnas, exempelvis beryllspindling, frostspindling, sockelspindling, liten rävspindling och sockelspindling. Många av dem är beroende av hassel på kalkrik mark och relativt öppna marker. Därför kommer länsstyrelsen arbeta med att hålla dem öppna.
Läs mer.

Mer att läsa