Fascinerande snäckor i nytt praktverk
Nya volymen av Nationalnyckeln handlar om en grupp djur som få känner till och ännu färre sett. Men de små snäckorna rymmer många spektakulära och vackra arter som förtjänar din kännedom.
I Nationalnyckeln “Blötdjur: Sidopalpssnäckor – taggsäcksnäckor” presenteras 146 arter, som lever både i hav, sötvatten och på land. Många är bara några millimeter långa så det är inte konstigt att det fortfarande hittas nya arter för landet i våra hav.
Det är också en viss utmaning att kommunicera om den här gruppen. Dels saknas ibland svenska namn, de lever på vitt skilda sätt, vissa har skal, andra är utan, de använder olika sätt att röra sig och skiljer sig också väldigt mycket åt i utseende.
Sveriges 95 nakensnäckor är kanske en av de mer kända grupperna eftersom foton av dem ibland då och då blir virala och sprids i sociala medier. Med all rätta. Den här gruppen är ofta färgglada och spektakulära i utseendet, men är också fascinerande i sitt levnadssätt. De är rovdjur som ofta är specialiserade på ett visst bytesdjur. Vissa kan skjuta ut giftiga nässelkapslar mot attackerande fiskar, andra använder körtlar med illasmakande ämnen och ytterligare andra är istället kamouflerade för att slippa sina fiender.
Glädjande nog har många av arterna i boken svenska namn.
– Ett djur får sällan uppmärksamhet utan att ha ett namn och det är lättare och roligare att lära sig svenska namn, säger bokens författare Klas Malmberg, fotograf och dykinstruktör som länge genomfört dykkurser med inriktning på nakensnäckor, och Kennet Lundin vid Göteborgs naturhistoriska museum.
Djur kan också få uppmärksamhet för att de ges så färgrika namn. Så är fallet med arterna i den här boken. Eller vad sägs om laxrosa kamnuding, större snigelkott, stjärnfläckad havscitron, draknuding, gulskäggsnuding, större tuppkamsnuding och pudrad plogläpp?
För många är livet under ytan fortfarande till stora delar okänt. Den 20:e volymen av Nationalnyckeln gör en viktig insats för att öka kunskapen om vilka färgsprakande arter som gömmer sig under ytan. Om du inte var sugen på att dyka på västkusten tidigare så är chansen stor att du blir det med boken “Blötdjur: Sidopalpssnäckor – taggsäcksnäckor”.