För första gången sedan 2007 minskar antalet skjutna noshörningar i Sydafrika, enligt landets justitieminister. Minskningen beror enligt honom på ökade satsningar från polis, tull och parkvakter.
2008 sköts det 83 noshörningar i Sydafrika. 2014 var motsvarande siffra 1 215. Den kraftiga ökningen beror på att det varit så lönsamt att sälja noshörningshorn till framför allt asiatiska länder. 2015 sjönk dock antalet tjuvskjutna noshörningar till 1 175. Det är fortfarande oroväckande många med tanke på att det bara återstår ungefär 20 000 noshörningar i landet, men det är åtminstone första gången på åtta år som antalet sjunker.
– Jag är idag glad att kunna utannonsera att för första gången på ett decennium har tjuvjaktsituationen stabiliserats, sa justitieministern Michael Masutha.
Framgången tillskrivs hårdare tag av polisen som ökat tjuvjaktsrelaterade arresteringar från 258 under 2014 till 317 i fjol. Landet har också satsat på hårdare gränskontroller och ny teknik för att stoppa tjuvjakten.
I nationalparken Kruger finns den största populationen av noshörningar i hela världen med någonstans mellan 8 400 och 9 300 individer. Parken har varit hårt ansatt av tjuvjägare, men nu verkar problemet åtminstone ha stabiliserats. 2015 dödades 826 noshörningar jämfört med 827 under 2014.
Världsnaturfonden säger i ett uttalande att även om minskningen i Sydafrika är uppmuntrande så är det fortfarande oacceptabelt mycket. Dessutom har det skett en alarmerande ökning i närliggande länder som Namibia och Zimbabwe. Hotet mot världens noshörningar är fortfarande stort, men nu verkar åtminstone en del åtgärder ge effekt.
Källa: Daily Mail