Fängelse i största artskyddsbrottet hittills i Sverige
Det hittills största artskyddsbrottet som rör försäljning av hotade arter i Sverige, har avgjorts i Alingsås tingsrätt. En man i 50-årsåldern döms till fängelse i ett år och fyra månader för grovt artskyddsbrott och smuggling. Han har bland annat sålt björnramar och smugglat en död kungsörn från Norge, rapporterar DN.
Mannen har sålt smycken med djurdelar i olika grupper på Facebook. Sammanlagt ska han ha lagt ut över 200 annonser, många med hotade arter. Det har till exempel rört sig om vargskinn, svartbjörnklor och en kungsörn.
– Omfattningen på handeln i detta fall är överraskande stor och det är viktigt att stoppa sådana verksamheter. Det kan gälla allt från elfenben, koraller, snäckor, fjädrar till monterade fjärilar. WWF hoppas att detta kan vara starten i Sverige på att kontrollera denna marknad ännu mera, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter, WWF.
Enligt Christer B Jarlås, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, är detta det största målet någonsin som rör försäljning av hotade arter i Sverige.
– Den här mannen har kunnat hålla på med detta väldigt längre. Våra länsstyrelser har ett ansvar för den här lagstiftningen och jag hoppas att de avsätter de resurser som behövs för att ta hand om de här ärendena. Nu kan man inte längre säga att det inte finns några domar att luta sig mot. Den här domen blir ett stöd för de som jobbar med de här frågorna på våra myndigheter, säger Christer B Jarlås, till DN.
TT rapporterar att mannen beskriver sig själv som djurvän, att han är emot jakt och för djuren och naturen. Han menar att många av föremålen inte är äkta, att det är ärvegods och att han handlat i god tro.
– I det här fallet handlade det om föremål som urfolk har använt i sin vardag som nyttoföremål, men också som prydnader. Den här gången var de från Nordamerika men det kunde lika gärna vara från andra delar av världen. När urfolk använder dessa föremål lokalt är det oftast inte några problem, men när många människor vill ha samma saker blir uttaget för stort och kan hota arter, menar Mats Forslund på WWF.