Fåglarnas “heliga graal” ska nu få skyddat område
Nattpapegojan hade levt i över 100 år i Australien utan att ens ses. 2013 lyckades ornitologen John Young ta några suddiga bilder på en individ efter att ha spenderat tio år med att leta efter arten. Nu har ett exemplar fångats in och försetts med en sändare så att man nu vet betydligt mer om denna extremt svårsedda fågel.
Många fågelexperter trodde att nattpapegojan, som lever i den australiska vildmarken, var utrotad, men de senaste 25 åren har två döda individer hittats. Därefter gjordes John Youngs fynd i juli 2013 (läs mer om det här). Strax därefter begav sig en annan ornitolog ut på en expedition för att lära sig mer om deras okända liv. Efter 18 månader lyckades Steve Murphy fånga en individ och försåg den med en liten sändare.
Den gåtfulla fågelns liv är nu lite mindre okänt. De kan till exempel röra sig upp till åtta kilometer varje natt för att leta efter föda, men håller sig till samma bohåla. Nu har 30 kameror satts upp i området för att samla in mer information om artens levnadsvanor.
Platsen där nattpapegojan lever hålls hemlig eftersom det fortfarande är okänt hur många individer som finns och hur störningskänsliga de är. Området i sydvästra Queensland ska dock nu få utökat skydd efter att miljöorganisationen Bush Heritage Australia köpt marken.
– Det är fantastiskt att ha hittat den här fågeln, som är en så gåtfull varelse. När man pratar med fågelälskare är det här deras heliga graal. Det är som att hitta en pungvarg. Innan den här forskningen visste vi inte vad fåglarna äter, var de får vatten från eller något annat. Vi börjar verkligen från början med nattpapegojan, berättar Rob Murphy, chef på Bush Heritage Australia.
Ett av hoten mot nattpapegojan är de många före detta tamkatter som lever vilt i området. Nattpapegojan är därmed en av de 120 inhemska arter som förhoppningsvis kan räddas när två miljoner före detta tamkatter ska dödas i landet. Läs mer om det här.
Så här gick det till när nattpapegojan släpptes ut efter ringmärkningen:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=xnH09VtF4wk”]
Källa: The Guardian