Här ovan är en bild på en duva som flög in i Ann-Sofie Larssons fönster. Den klarade sig, men fönsterkollisioner blir slutet för många fåglar årligen. I den här artikeln berättar vi hur du kan minska riskerna för att de ska krocka med dina fönster och vad du ska göra om det sker.
Att fåglar flyger in i fönsterrutor är ganska vanligt. Det dödas upp till en miljard fåglar av glasrutor och fasader i USA. Varje år. De flyger in i skyskrapor, men också i bullerplank av glas eller i privata hems glasrutor. För arkitekter och byggföretag finns det en hel del lösningar att ta till och det gör det även för privatpersoner.
Minska risken för kollisioner
Om du märker att något av dina fönster är olycksdrabbade finns det lösningar att ta till. Fåglar har ibland svårt att uppfatta fönster. De tror att de kan flyga rakt igenom dem eftersom de inte ser att fönstret är i vägen. Det gäller därför att underlätta för fåglarna att se fönstret eller åtminstone att se till att de inte ser fönstret som en flygväg.
LÄS ÄVEN: • Kan zebraränder minska risken för fågelkollisioner med flygplan?
Oftast beror krockar på att fönstret reflekterar omgivningen så att fåglarna inte uppfattar det som ett hinder. De ser buskage eller träd reflekteras i glaset och flyger mot reflektionen. Eller så kan fåglarna se rakt igenom huset och tror då att de kan flyga igenom fönstren både på fram- och baksidan av huset. De ser huset som en tunnel som kan flygas igenom. Det kan därför vara bra att använda gardiner, persienner eller annat som ökar chansen att fåglarna uppfattar fönster som hinder. Inte minst om du i ett rum har fönster åt motsatta sidor.
Ett sätt att minska kollisioner är att täcka fönstren när du inte är hemma eller i rummet. Dra då till exempel för gardiner i fönster som du märker är olycksdrabbade. Ett myggnät på utsidan av fönstret ger också ett bra skydd.
LÄS ÄVEN: • Tejp ska fågelsäkra bullerplank
Dekaler
Dekaler av rovfåglar eller annat på fönstren kan fungera, men sällan bara en enda eller ett fåtal. Fåglarna uppfattar nämligen inte dem som hot, utan enbart som hinder i vägen. Det kan därför vara bra att sätta upp flera dekaler på ett olycksdrabbat fönster. Det finns också genomskinlig tejp att klistra på fönstren som fåglarna uppfattar som hinder, dessa måste dock sättas tätt för att bli ett effektivt hinder. Läs mer och se video här. Fler liknande lösningar finns att se via den här länken.
Ljus inomhus
Fåglar kan också lockas att flyga mot ljus. Håll därför belysningen släckt i gryning och skymning i rum med olycksdrabbade fönster.
Fåglar som attackerar fönster
En händelse som är vanligare när fåglar hävdar revir under vår och sommar är att de attackerar sin egen spegelbild i exempelvis ett fönster eller en backspegel. De tror helt enkelt att de ska jaga bort en konkurrent. Försök ta bort reflektionen med samma tips som här ovan för att råda bot på det problemet.
Om en fågel krockar med ditt fönster – gör så här
De flesta fåglar klarar sig faktiskt bra. De blir lite yra och behöver sitta still ett tag innan de återhämtat sig. Antingen kan du lämna den i fred så kommer den oftast flyga iväg efter en stund. Om du är orolig för att fågeln ska tas av en katt eller rovfågel så kan du placera den i en kartong inomhus en stund. Mörkret och tystnaden i kartongen gör att fågeln inte stressas och därmed återhämtar sig bättre. Släpp ut fågeln utomhus efter en timme. Om fågeln fortfarande verkar groggy – ge den lite mer tid och försök igen.
Om fågeln uppvisar skador, lägger sig ned eller fortfarande efter någon timme fortfarande inte flyger iväg är den troligen skadad. Du kan då kontakta någon av Katastrofhjälp Vilt Fågels lokala aktörer eller någon annan organisation som tar hand om skadade fåglar för att få konsultation, men ibland kan det vara bäst att låta naturen ha sin gång och låta en fågel helt enkelt bli mat åt något rovdjur.
Källor: Fågelskydd Spillepeng, All About Birds, FLAP och “A vision physiological estimation of ultraviolet window marking visibility to birds“